Voor zover we weten worden er nog geen pakken sneeuw verwacht, maar een gewaarschuwd mens is er twee waard. Want: zodra het sneeuwt deze winter, rep je dan vlug naar de Belgische Ardennen. Bedolven onder een dik pak sneeuw zijn de Ardennen een prima bestemming voor een spannende en verrassende wintervakantie in eigen land. 

Wandelen en langlaufen

De Hoge Venen zijn erg in trek bij wandelaars.  ’s Morgens in alle vroegte je wandelschoenen aantrekken, een thermoskan met verse koffie in je rugzak doen, nog even langsgaan bij de plaatselijke bakker en je bent helemaal klaar voor die adembenemende wandeltocht. Met een beetje geluk ligt er een laagje ongerepte sneeuw of zijn de takken en twijgen van de bomen helemaal wit bevroren. Het krakend geluid van minuscule kristalletjes onder je voeten doorbreekt de stilte… Dat is puur genieten.

Langlaufen langs een van de vele routes die vertrekken vanop Signal De Botrange doet je hart sneller slaan. Dat is een pure work-out. Diehards kunnen de verschillende routes aan elkaar breien en op die manier zelfs 20 kilometer aan een stuk door bossen en venen sjezen.

Ben je minder ervaren en sneller buiten adem dan je lief is, hang dan na 5 kilometer de latten aan de haak en kom even op adem in een plaatselijk dorpscafé.

Als afwisseling op je gewone wandelprogramma kun je een sneeuwschoenwandeling inlassen. Stap voor stap ontdek je de streek op eigen tempo, de sneeuwraketten zorgen ervoor dat je niet tot aan je enkels in de sneeuw zakt.

Sneeuwpret op skilatten

De mogelijkheden om te skiën in eigen land zijn de laatste jaren sterk uitgebreid. Sneeuwkanonnen hebben hun intrede gedaan en het aantal dagen sneeuwpret is quasi verdubbeld. Je kunt nu gemiddeld 40 dagen genieten van een sneeuwtapijt in de Ardennen. Ovifat, Trois-Ponts en Saint Hubert zijn bekende skioorden in eigen land.

Wist je dat je in Ovifat je hart kunt ophalen in een snowpark met bobbels en springplanken? De 3 gewone skipistes met verschillende hellingsgraden verzekeren sneeuwpret voor elk niveau. In Trois-Ponts (Wanne) vind je de langste skipiste van België! Ze is maar liefst 1 kilometer lang. Ter vergelijking, de langste indoorpiste in Europa ligt vlak over de Duitse grens in Bottrop en meet 640 meter. Een waardig alternatief als er geen vlokje sneeuw te bespeuren valt tijdens je Belgische wintervakantie.

Ski-joëring, snowkiten en sleeën

Saint-Hubert biedt minder bekende wintersporten aan zoals ski-joëring en snowkiten. In se zijn ze een beetje gelijkaardig, maar bij ski-joëring word je voortgetrokken door een Ardens trekpaard en bij snowkiten zorgt de wind voor de energie om je voort te bewegen. Een grote parachute-achtige vlieger (kite) is de motor die je meesleept op de grote sneeuwvlaktes. Niet voor onervaren watjes!

De ideale plek om ferme afdalingen te maken met de klassieke slee of met de stepslee (een step op latten in plaats van op wielen) is eveneens in Wanne nabij Trois Ponts.

Sneeuwpret voor dierenliefhebbers

Sledehonden vind je niet alleen in het verre Canada of Alaska. Dierenliefhebbers kunnen op het luchtvaartterrein van Saint-Hubert genieten van een unieke show met sledehonden. Deze mushing demonstraties zijn een ware belevenis voor jong en oud. Ideaal als je het een dagje rustiger aan wil doen.

Liefhebbers van paardensport komen vinden hun gading nabij Vielsalm. In Mont-Le-Soie ligt het Europese centrum van het paard. Vanuit het manegecentrum vertrekken 6 gemarkeerde ruiterpaden die ook in de winter goed toegankelijk zijn. Pure geluksmomentjes voor jou en je paard!

Meer info: ardennen-sneeuw.be