Wintersport in de Italiaanse bergen heeft net dat beetje meer. In het fantastische Dolomiti Superski-gebied, dat meerdere Italiaanse provincies beslaat, is er maar liefst 1.200 kilometer skipiste te verkennen met één skipas. En het allerleukste: wintersport is hier veel meer dan skiën en snowboarden alleen. Onze favorieten!

1. De latten inruilen voor de Fatbike

Laat de skilatten eens een dagje staan en probeer de Fatbike, een fiets die speciaal is gebouwd om ermee te rijden in de sneeuw. Het lijkt een beetje op mountainbiken, maar dan nog spectaculairder. In Vallunga/Langental kun je deze nieuwe trend uitproberen tijdens een halve dag initiatie.

www.val-gardena.net

2. Adrenaline met de Klausberg Flitzer

De Klausberg Flitzer is de meest sensationele alpine rollercoaster van Italië, met een daling van 1.800 meter aan snelheden tot 40 kilometer per uur, gecombineerd met verschillende sprongen en 360 graden spins. Als je dat te veel lijkt: je kunt zelf bepalen hoe snel je gaat.

3. De Gourmet SkiSafari

Noord-Italië, dat betekent: bijzonder lekker eten, ook tijdens de wintersport. Het culinaire winterseizoen ‘op de latten’ wordt op zondag 10 december officieel op gang getrokken in het skigebied Alta Badia met een Gourmet Skisafari, waarbij je op 2.000 meter hoogte kunt genieten van de lekkerste creaties. Een fijne schare Italiaanse sterrenchefs verrassen de skiërs er in verschillende berghutten op culinaire verwennerijen waarbij ze zich lieten inspireren door gerechten uit hun kindertijd en/of recepten van hun ouders en grootouders. Skiërs kunnen zich van berghut naar berghut laten leiden om er de creaties van de chef-koks te proeven. In bepaalde gevallen is het ook mogelijk de chefs persoonlijk te leren kennen en hen naar de geschiedenis van het gerecht te vragen.

In navolging van het culinaire feestje op de hellingen van de Alta Badia, kun je er ook skiën en wijnproeven combineren. Op verschillende data tussen december en maart geniet je in het gezelschap van zowel een ski-instructeur als een professionele sommelier van de beste wijnen van Zuid-Tirol. Het is eens iets anders.

 

4. Snowkiten proberen

Om te snowkiten, heb je wind, sneeuw en ijs nodig. Zowel Resia Lake en S. Valentino Lake voldoen aan deze voorwaarden en zijn daarom nu al uitgegroeid tot de hotspot voor deze relatief nieuwe sport. Wil je liever kijken in plaats van zelf te proberen? Het jaarlijkse snowkiting kampioenschap vindt plaats op Resia Lake en het publiek kan er volop genieten van alle acrobatische sprongen.

5. Rendieren ontmoeten

In het bergstation Croda Rossa Gondola Lift kun je elke dag meehelpen de rendieren te voederen, een toffe ervaring voor klein én groot. Het gaat om de kleinste rendierkudde van de Alpen. Je serveert de rendieren een maaltijd van IJslandse mos. Misschien niet zo spectaculair als een afdaling, maar wedden dat je dit nog nooit eerder gedaan hebt?