Check jij ook iedere vijf minuten de story’s en posts van je vrienden? Is jouw smartphone vastgeroest aan je hand en neem je hem overal mee naartoe (ja, zelfs naar de wc)? Herken jij jezelf hierin? Slecht nieuws: de kans is groot dat je verslaafd bent aan social media.

Toegegeven: Instagram en TikTok zijn leuke, inspirerende apps. Apps die jou in contact houden met je loved ones. Maar het is niet de bedoeling dat je tien uur per dag doelloos door je feed scrolt en tientallen story’s naar links swipet.  Je verspilt niet alleen je tijd, maar je bent zo ook veel minder productief op een dag en misschien word je er zelfs ongelukkig van. Want zeg nou zelf; hoe vervelend is het om al die perfecte modellen met hun perfecte leven iedere dag weer onder ogen te moeten komen?

Je hoeft gelukkig niet cold turkey af te kicken. Met deze tips kom je al een heel eind. Verminder je de helft van je screen time zonder al te veel moeite te hoeven doen.

1. Besef hoeveel tijd je op social media doorbrengt

First things first. Ga bewuster met je smartphone om. Onbewust neem je vast en zeker je gsm een aantal keren per dag in je hand om vervolgens doelloos elke sociale media app te openen. Wees bewuster wanneer je grijpt naar je smartphone. Leg hem bijvoorbeeld altijd op een andere tafel als je aan het werk bent of zorg dat hij standaard in je tas zit. Zo moet je moeite doen om je smartphone te pakken en besef je sneller wanneer je de drang voelt om je social media te checken.

2. Zet je notificaties uit

Of stel ze op z’n minst handiger in. Die piepjes en beepjes heb je niet nodig. Dat leidt gewoonweg af. Je krijgt alleen maar de drang om te checken of je niet iets mist. Zet die notificaties uit of stel in dat je ze alleen maar ontvangt als iemand je een bericht stuurt of tagt. Zo weet je zeker dat je alleen notificaties krijgt die belangrijk zijn voor jou en open je niet onnodige notificaties.

3. Ontvolgen is ook een optie

Waarschijnlijk volg je een dozijn mensen puur uit beleefdheid. Dat schoonzusje met al haar selfies of die ene collega met al die familiefoto’s heb je vast geaccepteerd puur en alleen omdat je ze kent en niet omdat ze je inspireren. Ontvolgen is een optie. Blijf je toch liever hoffelijk? Muten kan ook altijd nog. Via het profiel van degene die je wilt muten of beperken kun je instellen wat jij van hem/haar te zien krijgt en andersom natuurlijk. Zo verminder je het aantal accounts dat je afleiden en heb je minder om doorheen te scrollen. De accounts die jou wel inspireren, blijf je volgen.

4. Geen social media voor 9 uur ’s ochtends

Zodra je wekker gaat, heb jij je gsm al in je handen. Ontzettend verleidelijk natuurlijk om snel even je favoriete app te openen en te scrollen. Niet doen. Begin eerst je dag goed in plaats van te checken hoe anderen hun leven leiden. Ontbijten, douchen en dan pas checken. De focus hoort ’s ochtends op jou te liggen en niet op anderen.

5. Bellen en niet chatten

Tuurlijk, het is makkelijker om even een berichtje te sturen via Instagram of Facebook, maar bellen is toch een stuk persoonlijker én gezelliger. Je hebt immers niet voor niets een mobiele telefoon. Bel je vriendinnen om plannen te maken en bel je moeder om te vragen of ze dit weekend op visite komt. En als je de kans krijgt, vraag het dan persoonlijk. Face to face blijft nog altijd de sociaalste manier om iets te weten te komen.

Auteur: Yvonne Kuiken / Beeld: Unsplash