Een mondmasker is het meest onverwachte modeaccessoire van het jaar. Draag je jouw mondmasker gedurende lange periodes? Dan kan je wel eens last krijgen van huidirritaties of zelf acne. Wij lijsten enkele skincaretips om je huid in tiptop conditie te houden en vervelende ‘maskne’ te vermijden.

Dermatologen merken dat steeds meer mensen last hebben van huidirritaties rondom de mond: irritatie, puistjes, rode vlekken en zelfs volledige uitbraken van acne. Aangezien acne veroorzaakt wordt door bacteriën, is het niet verwonderlijk dat het dragen van een gezichtsmasker leidt tot meer puistjes. Omdat de warme en vochtige lucht die je uitademt, opgesloten zit in je masker, raken je poriën verstopt en ontstaat een soort van microklimaat van bacteriën onder je mondkapje. Geef toe: erg aantrekkelijk klinkt dat niet, dus het loont de moeite om je dagelijkse gewoonte aan te passen.

Pas je skincare routine aan

Je zult het misschien niet graag horen, maar het frequent dragen van een mondkapje, kan je vertrouwde beautyroutine weleens grondig in de war sturen. Zweten en te vette crèmes onder het mondmasker werken acne in de hand. Kies voor milde vezorgingsproducten. Kan je het echt niet laten? Ga dan voor een lichte, hydraterende, niet vette dagcrème. Heb je last van droge vlekken? Kies dan voor een verzachtende nachtolie. De olie verzekert je huid van een goede nachtrust en heeft een positief effect op de zachtheid, de helderheid en de glow van je huid.

TIP: Draag je je mondmasker voor een langere tijd, bijvoorbeeld tijdens een uitstapje of op het vliegtuig? Vermijd dan het gebruik van zware make-up, zoals foundation. Doordat het mondmasker strak aansluit op de huid, laat foundation toch alleen maar vieze vlekken na.

Wees extra lief voor je huid

Zeker als je vaak een mondmasker draagt, is het extra belangrijk om je gezicht voldoende te reinigen. Idealiter doe je dat telkens nadat je je mondmasker hebt afgezet. Zo maak je je gezicht vrij van talg, zweet en ander vuil. Micellair reiningswater is hiervoor perfect. Reinig je volledige gelaat met een wattenschijfje. Begin aan de buitenkant rondom je gezicht, ga dan richting je wangen, voorhoofd en eindig met je hals. Zet iets meer druk op je T-zone: voorhoofd, neus en kin. Hou de temperatuur van het water lauwwarm, zeker niet te heet om de huid en de huidbarrière niet te beschadigen. ‘s Avonds je huid reinigen om make-up, SPF en het vuil van de hele dag te verwijderen, is een absolute must. Maar vergeet ook ’s ochtends niet te reinigen, vooral als je gevoelig bent voor puistjes.

Leg je velletje extra in de watten

Toch last van puistjes of onzuiverheden? Wees voorzichtig met complexe verzorging. Want wanneer je acne behandelt, maar wel een masker blijft dragen, kan dit averechts werken. Zo doet het je huid in normale omstandigheden goed om af en toe te exfoliëren. Maar als je huid er al rood en geïrriteerd uitziet, sla je die stap in je verzorgingsroutine voorlopig beter over. Wel kan je een zuiverend gezichtsmasker gebruiken om hardnekkige acne te verminderen of onzuiverheden van de dag weg te nemen. Maar voordat je je naar de winkel rept, kijk je best eerst de basisbestanddelen na. Zo zijn groene klei, steenkool of tea tree echte lifesavers voor een huid met acne.

 

Productjes in de kijker

De Verzachtende Gel-Dagcrème van Garnier Bio Hemp is overal verkrijgbaar aan €10,99. De Verzachtende Nachtolie van Garnier Bio Hemp is overal verkrijgbaar aan €14,99.

De Garnier SkinActive Micellair Water voor gevoelige huid is overal verkrijgbaar aan €5,99.

De Tea Tree Olie Masker van Garnier PureActive is in de winkel en online verkrijgbaar op www.di.be en www.kruidvat.be, aan €2,99