6 tips om als bruid(egom) te speechen op je bruiloft

121
Speechen op je bruiloft

De eer is niet enkel weggelegd voor trotse vaders en ontroerde zusjes. Ook als bruid of bruidegom mag je speechen op je eigen bruiloft. En je hoeft echt geen Obama te zijn om een boeiende toespraak af te steken. Met deze tips kom je al een hele eind.

1. Voorbereiding is alles

Sommigen zijn gezegend met een aangeboren improvisatietalent. Maar laten we eerlijk zijn: de meesten zijn dat niet. Daarom is een grondige voorbereiding essentieel voor een vloeiende speech die iedereen blijft boeien tot de laatste seconde. Waarover ga je vertellen? Schrijf de speech uit en oefen een paar keer voor de spiegel. Laat je speech ook eens horen aan iemand die ongezouten kritiek durft geven, zoals je broer of je beste vriendin.

2. Hou het kort

Je hebt het sowieso zelf al eens meegemaakt: speeches die beloftevol begonnen maar na een tijdje vervallen in slaapverwekkende langdradigheid. Niemand zit te wachten op een eindeloze speech. Beperk je daarom tot ongeveer 5 minuten. Zet je timer wanneer je voor de spiegel oefent en knip genadeloos in je tekst tot je enkel de essentie overhoudt.

3. Waarover speech ik?

Iedereen houdt van verhalen. Begin daarom met een leuke herinnering. Hoe heb je je partner leren kennen? Hoe reageerde hij/zij op het huwelijksaanzoek? Wat ging eraan vooraf? Hoe voel je je op dit moment? Hoe zie je de toekomst? Toon gerust je emoties, maar maak er geen sentimenteel verhaal van en blijf vooral jezelf. Ga niet formeel praten als je bekendstaat als een joviale grapjas. Smokkel gerust wat humor in je speech maar hou die kidproof en vermijdt kwetsende, sarcastische humor. Hou het leuk en luchtig. Beëindig je speech met een duidelijke afsluiter en breng een toost uit op de aanwezigen en je bruid(egom).

4. Spiekbriefje?

Neem je die uitgeschreven speech mee naar de bruiloft? Beter niet als je van jezelf weet dat je je gezicht gaat begraven in dat A4’tje. Beperk je tot enkele steekwoorden als houvast wanneer je even de draad kwijt bent. Sla vooral niet in paniek als je even een fout maakt. Geen kat die weet dat je zonet twee zinnen omgewisseld hebt of een ander woord hebt gebruikt. Wees goed voorbereid maar hou ook ruimte voor een beetje spontaneïteit.

5. De perfecte timing

De controlefreak weet graag wanneer de speech zal plaatsvinden. De andere wordt enkel zenuwachtiger naarmate ‘het moment’ nadert en doet het liever op goed gevoel. Een vooraf bepaald moment voor je speech is niet echt nodig, zolang je maar een moment kiest waarop iedereen zit. Bijvoorbeeld vlak voor het hoofdgerecht geserveerd wordt. Speech niet wanneer iedereen nog door elkaar loopt of wanneer de helft naar het toilet is.

6. Bye bye, zenuwachtigheid

Als je het niet gewend bent om voor een publiek te spreken, lijkt een speech een onoverkomelijke bedreiging. Maar dat is het natuurlijk niet. Het is geen sollicitatiegesprek. Het is geen persconferentie. Je bent onder vrienden en familie: mensen die je graag zien. Krijg je dat niet uitgelegd aan je zenuwen? Pas dan deze tips toe:

  • Vraag de aandacht van het publiek en begin niet voor iedereen stil is. Haal ondertussen enkele keren bewust diep adem en glimlach naar je publiek.
  • Zeg niet dat je zenuwachtig bent. Meestal heeft niemand iets in de gaten.
  • Concentreer je op de boodschap in plaats van op je zenuwen.
  • Kijk tijdens je speech mensen in de ogen, vooral mensen die je goed kent en vertrouwt.
  • Praat rustig en las af en toe een pauze in. Adem vanuit je buik en niet vanuit je borst.
  • Sta stevig op 2 benen zodat je niet wiebelt.
  • Hou je spiekbriefje of glas vast zodat je je makkelijk een houding kan geven.

Succes!

 

Auteur: Anouk Mouton / Foto: Unsplash