In amper drie uur vlieg je naar IJsland, het land van vuur en ijs en van rust en ruimte. Sinds een aantal jaar is IJsland een echte hotspot geworden onder wereldreizigers, en we kunnen hen geen ongelijk geven: IJsland is sprookjesachtig mooi!

Het weer in IJsland even tegenvalt, wacht dan vijf minuten en je krijgt iets anders. Dit IJslandse gezegde neem je maar beter ter harte: terwijl het in hoofdstad Reykjavík gezellig warm kan zijn, sta je een paar uur later, wanneer je de gletsjers wil bezoeken, te rillen van de kou. Wees dus voorbereid op elk soort weertype: IJsland is een land van extremen, zowel wat het klimaat als het landschap betreft. Hoewel het land niet eens overdreven groot is (ongeveer 3 keer zo groot als België), valt er zo veel te beleven en te zien dat je vaak niet weet waar te beginnen. Onze top vijf van niet te missen bezienswaardigheden helpt je alvast op weg.

1. Vulkaangeweld

IJsland is een land van vuur en ijs en dat mag je letterlijk nemen: nergens ter wereld is de concentratie van actieve vulkanen, gletsjers en geisers zo groot als hier. Nadeel is dat er weleens een vulkaan wil ontwaken om vuur te spuwen, zoals de Eyjafjallajökull in 2010 en meer recent de Fagradsfjall. Het voordeel is dat al dat vulkaangeweld voor prachtige landschappen zorgt. Bewonder er de lavavelden van Hverir, bezoek het groene kratermeer van Viti, klim naar de top van de zwarte Hverfell-krater en zet vooral een bezoek aan Mývatn op je to-dolijstje: allemaal bizarre vulkaanlandschappen die onvergetelijk mooi zijn.

2. Watervallen en gletsjers

Bind je ijzeren crampons onder je voeten en ga wandelen (of beter: klimmen) over het ijs in het Skaftafell National Park. Je vindt hier overigens niet alleen de uitlopers van de enorme gletsjer Vatnajökull maar ook prachtige watervallen en flink wat wandelroutes. Niet te missen: de zwarte Svartifoss waterval, omgeven door kolommen zwart basalt.

3. Buiten baden

IJsland beschikt over een onvoorstelbare natuurpracht en toch is één van de meest gekende attracties de Blue Lagoon, een kunstmatig aangelegd meer. Je kunt er baden in warm water dat afkomstig is van de geothermische energiecentrale vlakbij, het minerale water zou geneeskrachtig zijn. Maar eerlijk is eerlijk: de Blue Lagoon mag dan misschien het meest gekende openluchtbad van IJsland zijn, het is zeker niet het enige, of het mooiste. Zo is er het Nautholsvik Geothermal Beach-bad, gelegen aan een wit strand (heel erg on-IJslands), de luxueuze Laugarvatn Fontana en de Secret Lagoon, het oudste zwembad van IJsland gelegen in het gehuchtje Flúðir.

4. Reykjavík, hipper dan je denkt

Een rondreis door IJsland start je meestal in Reykjavík, en dat is beslist geen straf. De hoofdstad van IJsland is hip en oogt dankzij de vele kleurrijke huisjes, het moderne design en vele muurschilderingen gewoon heel erg artistiek én knus. Beklim zeker de toren van de kerk Hallgrímskirkja, je hebt er een mooi uitzicht over de stad. Overigens is Reykjavík een erg aangename stad om stevig te stappen. Het is zelfs één van de beste uitgaanssteden van Europa en er zijn enorm veel bars, clubs en discotheken. Place to be is de Laugavegur; in deze straat wordt er gedanst en gedronken tot de vroege uurtjes.

5. Het noorderlicht zien

IJsland is heel erg dunbevolkt waardoor er ook weinig licht- en luchtvervuiling is, en dat is – behalve de noordelijke ligging natuurlijk – een belangrijke voorwaarde om het noorderlicht te zien. En in IJsland kun je vrijwel overal op het eiland het noorderlicht bewonderen. In de wintermaanden wordt het er bovendien pikkedonker waardoor je de lichtshow nog beter ziet.

Nog enkele nuttige weetjes

In de zomer is het warmer in IJsland (verwacht geen tropische temperaturen, eerder rond de 15 graden) en de dagen zijn er ook langer. Tijdens de winter is het er maar een paar uur per dag licht, maar je kunt er wel het noorderlicht spotten en ijsgrotten bezoeken. Tip: Ook tijdens de zomer neem je best waterdichte schoenen, een warme trui en regenkledij mee. T-shirts, shorts en zonnecrème mogen echter ook mee.

In IJsland betaal je met de IJslandse kroon (ISK). Opgelet, IJsland is niet bepaald goedkoop. De vluchten van en naar IJsland zijn heel goedkoop geworden, maar ter plekke moet je vooral voor restaurantbezoeken en levensmiddelen diep in je buidel tasten.

Slapen doe je in hotels, hostels, hutten, campings, boerderijovernachtingen, … je zal er altijd wel een bed vinden. Hotels zijn er duur maar je kunt er ook terecht in voordelige ‘slaapzakaccomodaties’ waarbij je in je eigen slaapzak slaapt.

Info: www.visiticeland.com