Staar eens wat vaker uit het raam

265

Dagdromen, het wordt (te) vaak gezien als tijdverlies. Je zou beter aan het werk zijn, studeren, to-do-lijstjes afvinken! En toch, een paar minuten uit het raam staren zou ons alleen maar deugd doen.

Tender softness. Beautiful young woman leaning the window at her apartment and holding a cup of coffee

 

Plato omschreef onze geest als volgt: onze gedachten en ideeën vliegen door ons hoofd als vogels door de lucht. Als we willen dat de vogels neerdalen en zich op het gemak settelen, hebben we rust nodig, kalmte. En die kalmte kan je bereiken door een paar minuten uit het raam te staren.

Als kind deden we het al op de achterbank van de auto: naar buiten kijken, zonder meer. In het vliegtuig doen we het nog wel eens. Naar de wolken en de lucht starten… turen… onze gedachten de vrije loop laten.

Dagdromen, in onze huidige maatschappij is het not done. We moeten presteren, produceren, vooruit gaan. En toch, dagdromen, het is eigen aan de mens.We blijken 30 tot 50% van onze tijd te besteden aan dagdromen. Het komt erop neer dat onze aandacht 1500 à 2000 keer per dag van onze directe bezigheden wegfladdert.

En nee, dat is geen tijdverlies. Een paar minuten dagdromen zet net heel wat processen in gang. We herbeleven voorbije gebeurtenissen, fantaseren over de toekomst. We gaan in discussie met onszelf. Het kan problemen oplossen, je creativiteit boosten.

Staar dus gerust eens wat vaker uit het raam, en minder naar het schermpje van je iPhone.

Wees een daydreamer en ja, je mag daar trots op zijn!

970de8bdf9a39b3d940ddf58080efcf6