Start to … yoga met Evy Gruyaert

1327

Start to … yoga! Evy Gruyaert wil met haar nieuwste boek ‘Yoga met Evy’ de Vlaming laten kennismaken met yoga. “Ik ben een ongelofelijk stresskieken. Yoga helpt me de juiste balans te vinden.”

Je boek ‘Yoga met Evy’ ligt in de winkelrekken. Vanwaar het idee?

Toen in 2009 mijn knie uit de kom ging, wilde ik op zoek naar een sport die ik kon beoefenen tijdens mijn revalidatie. Een vriendin stelde me hangmatyoga voor. De eerste keer dat ze dat zei, heb ik eens goed gelachen. Yoga, dat was iets wat mijn mémé deed en als ik er dan nog eens een hangmat bij dacht, dan leek me dat helemaal absurd. Maar ik probeerde het en was al snel verkocht. Het is een leuke vorm van bewegen met dan ook nog eens de mentale ontspanning. Ik merk echter dat er nog steeds een grote drempel is om aan yoga te doen. Daarom wilde ik op een boek uitbrengen met mijn eigen ervaring én goed onderbouwd.

 

Wat doet yoga met jou?

Ik ben een ongelofelijk stresskieken. Mijn hoofd draait vaak overuren. Yoga helpt me de juiste balans te vinden. Het maakt me bewust van m’n eigen lichaam en zorgt ervoor dat ik mentaal kan ontspannen. De yogavorm die ik beoefen, de anusarastijl, linkt ademhaling aan beweging. Ik heb dus geen tijd om af te dwalen in mijn hoofd en te denken dat ik nog groeimelk voor mijn zoontje Alec moet halen of nog een was moet insteken.

 

Vind je voldoende tijd om aan yoga te doen?

Ik maak er tijd voor. Natuurlijk geraak ik ook geen drie keer per week in de yogastudio in het centrum van Gent. Dat is niet mogelijk met een kindje, een gezin, een job,… Soms is het inderdaad ‘tussen de soep en de patatten’, bijvoorbeeld als er een schotel in de oven zit. Yoga kan heel kort tussendoor. Maar ik plan het ook in, door bijvoorbeeld een halfuurtje vroeger op te staan of een halfuurtje voor het slapen nog wat kalmerende oefeningen te doen. Het staat op mijn ‘to do-lijstje’, maar dan als een bijzonder leuke ‘to do’; mezelf trakteren op me-time.

 

 Je hebt een zoontje van 2,5 jaar. Zal je hem ook inwijden in de yoga?

Nu is het daar natuurlijk nog te vroeg voor, maar er is yoga voor elk niveau, elke leeftijd. Je kunt het zeker aanleren aan kinderen, de Kids yoga, een speelsere vorm. Ik denk wel dat Alec eens een yogasportkamp zal doen.

 

Aan je boek zal ook een onlineplatform gekoppeld worden…

De bedoeling is dat de mensen eerst via het boek ingewijd worden in de yoga en kunnen uitmaken voor zichtzelf of ze het willen leren of niet. Ikzelf wist niets van yoga toen ik eraan begon en dit zorgde voor drempelvrees. Het onlineplatform zal enerzijds een start to-pakket van 21 workshops aanbieden waarin je alle basics aanleert en anderzijds krijgen deelnemers er de mogelijkheid om een maandabonnement te nemen op allerlei yogalessen met verschillende leraars. Het boek en de site hebben een andere inhoud, maar werken geweldig complementair… Vanaf deze week krijg je al een voorsmaakje op www.yogametevy.com.

Tekst: Mieke Vercruijsse voor De Zondag.

3D YOGA met Evy

 

 

 

 

 

Yoga met Evy, Evy Gruyaert, € 24,99, Uitgeverij Lannoo, nu beschikbaar in de boekhandel.