Is vloggen nu echt zo awkward als iedereen zegt? Of is het juist een geweldige manier om anderen te tonen waar je mee bezig bent? Onze stagiaire Kimberly zoekt het uit. Elke week vlogt zij over het reilen en zeilen op de redactie en daarbuiten.

Al van toen ik twee jaar geleden het YouTube kanaal van Zoella vond, heb ik zelf ook video’s willen maken. Niet die typische filmpjes zoals gigantische shoplogs of zo’n ‘wat zit er in mijn handtas?’-video. Ik wilde vloggen. Elke week een video maken over alle dingen die ik op een dag doe. Maar tot op vandaag is daar nog altijd niks van in huis gekomen. Praten voor de camera leek mij altijd nogal onwennig. Om niet te zeggen doodeng. En eerlijk? Ik kan niet zeggen dat mijn leven alle dagen heel spannende wendingen neemt. Ik kom af en toe wel eens iets geks tegen op de trein en ik ga wel eens naar een leuk restaurant waar het eten echt Instagram-waardig is, maar daar blijft het meestal wel bij. Dus wat zou ik in godsnaam in zo’n vlog moeten vertellen?

Flipscreen of frontcam?

Deze week vond ik eindelijk het antwoord. Ik ga vloggen over het leven op de redactie hier bij Steps. Een soort van kijkje achter de schermen door de ogen van iemand die zelf nog alles moet ontdekken.
Er stak al meteen een probleem de kop op: Hoe ga ik dat allemaal filmen? Echte vloggers hebben allemaal een camera met flipscreen die perfect in je hand past en een statief om alles zo goed mogelijk te kunnen vastleggen. Ik heb thuis een DSLR camera die prachtige beelden maakt maar verder alles behalve ideaal is om jezelf de hele dag te filmen. De enige optie is dus om mijn telefoon te gebruiken. Geen optimale kwaliteit en alles behalve professioneel maar goed genoeg voor iemand die nog geen idee heeft waar ze aan begonnen is.

De eerste starende blikken

Om daar een idee over te krijgen, – maar vooral om mezelf gerust te stellen – besloot ik om dit weekend als eens te oefenen. Zaterdagavond was ik uitgenodigd bij een vriendin. Een laat verjaarsfeestje met drank, hapjes maar vooral veel potentieel beeldmateriaal. Ik kan je zeggen dat het een heel korte video is geworden want nadat ik mijn camera voor de derde keer had bovengehaald, waren de starende blikken mij al teveel geworden. Het was misschien ook niet zo’n goed idee om mijn allereerste poging in het bijzijn van al mijn vrienden te doen. Les geleerd dus. Het kan vandaag alleen maar beter gaan, niet?