Misschien ben je al op reis geweest of blijf je gewoon lekker thuis en vraag je je nu af hoe je de rest van de zomer toch nog dat vakantiegevoel kan opwekken. Weet dat thuis blijven tijdens de vakantie helemaal geen probleem hoef te zijn, wel integendeel. Mits een paar kleine voorbereidingen maak je er ook thuis een zalige tijd van.

DE JUISTE MINDSET

Newsflash: vakantie is eigenlijk niets anders dan even loskomen van de dagelijkse sleur en gewoon genieten. En dat kan door eens iets totaal anders te doen. Plan een dagje uit in eigen land; verken eens een andere stad, huur een Vespa en maak een tocht door een streek die je nog niet kent, bezoek een museum waar je al zo lang naar toe wil (je hebt er nu eindelijk eens de tijd voor!)…

Tip: zoek voor je dagje uit inspiratie in reisboeken en reisbrochures die over je eigen land/stad gaan, je ontdekt er beslist iets nieuws. Bekijk je vertrouwde omgeving door de ogen van een toerist.

DE JUISTE STAYCATION KIEZEN

Net zoals sommige mensen liever een week lang op een strand liggen bakken en anderen pas genieten als ze lange avontuurlijke tochten kunnen maken, is elke staycation ook heel erg persoonlijk. Bepaal op voorhand wat je eigenlijk wil tijdens een vakantiehome. Eens je dat weet, kun je de nodige voorbereidingen treffen. Ben je een boekenwurm en kijk je er vooral naar uit om heel veel boeken te lezen? Zorg dan dat je al je leesvoer al bij de hand hebt nog voor je vakantie begint en richt alvast een leuk leeshoekje in, hetzij in huis of in de tuin. Liever actiever? Dan kun je bijvoorbeeld al een dagje kajakken reserveren of de tijd nemen om een uitgebreide fietsroute uitstippelen. Weet wat je wil voor je staycation van start gaat en tref de nodige voorbereiding, zo haal je veel meer uit je vakantie.

OUT OF OFFICE

Tuurlijk zal je tijdens je staycation geen mails van het werk beantwoorden! Ook al blijf je thuis, het is echt wel de bedoeling dat je van je vakantie geniet. Vergeet dus niet die out of office aan te zetten (en ook niet stiekem vlug eens online te gaan, ‘voor het geval dat’).

Tip: Verboden zijn ook huishoudelijke taken zoals de was of de strijk doen of de keukenkastjes eens een grondige poetsbeurt geven. Op reis ga je toch ook niet even een wasje soppen of staan strijken? En tenzij je een barbecue wil organiseren of een fervente hobbykok bent, hoef je ook niet te koken: restaurantjes en afhaaladresjes genoeg om je honger te stillen.

DENK: VAKANTIE OUTFIT

Geef toe: als je op reis gaat, investeer je vaak in een nieuwe outfit. Waarom zou je niet hetzelfde doen voor je staycation? Een zomers jurkje dat meteen een vakantiegevoel oproept, een mooie zonnebril, een badpak voor aan zee of het zwembad, nieuwe stapschoenen als je van plan bent om flinke wandeltochten te maken… In feite maak je zo je ‘koffer’ om op staycation te gaan.

MAAK JE TUIN (OF BALKON) VAKANTIEPROOF

To do: maak je tuin of balkon extra gezellig met ligstoelen, tafeltjes, kussens, planten… noem maar op. In elk tuincentrum vind je voldoende accessoires om je buitenruimte om te toveren tot een plek waar het heerlijk toeven is. Kies eventueel voor een thema: boho chic, Ibiza vibes, kleurrijk Mexico, een vrolijke ‘speeltuin’ met trampoline en petanquebaan… Wat je maar wil.

Tip: heel erg gezellig wordt het als je hier en daar lichtslingers aanbrengt, de lampjes zorgen ’s avonds voor extra vakantiegevoel. En niet onbelangrijk: een terrasverwarmer is handig voor als het ’s avonds misschien wat koeler is, ideaal als je lang wil buiten zitten.

Tekst: Nina Tack Beeld: Getty Images