Dat je met gezonde ingrediënten ook heel lekker kunt eten, bewijst Steffi Vertriest met haar blog ‘Bye Bye Cheeseburger’ en haar programma’s op njam!. In Steps deelt ze elke maand haar eigen ‘gezonde goesting’ in het leven.


“D
e dagen zijn kort en donker en nu de feestdagen erop zitten lijkt het uitkijken naar dat volgende lichtpuntje, namelijk de zomer, nog een eeuwigheid te duren. Of ben ik de enige die nu al verlangt naar warmere en zonnigere dagen? Januari is de periode bij uitstek waarin we geconfronteerd worden met winterblues of in meer wetenschappelijk taalgebruik: de SAD – Seasonal Affective Disorder.

Maar liefst 1 op de 3 personen heeft er last van; dat donkere gevoel dat je besluipt tijdens de wintermaanden. Ik zal meteen met de deur in huis vallen: het beste wat je kan doen, is je koffers pakken en naar warmere oorden trekken. Maar als dat niet mogelijk is, zijn er gelukkig andere stappen die je kan zetten. Naast voldoende buitenkomen om het zonlicht op te vangen, meditatie, genoeg sociaal contact en bewegen, kan je ook je eetpatroon aanpassen om je mood te boosten;

Yes, ik heb het over ‘mood food’. Een extra portie omega 3 komt je altijd ten goede maar zeker in de winter staan deze omega’s je bij. Kies voor zalm, lijnzaad en walnoten bijvoorbeeld. Ook gevogelte of ander mager vlees kunnen helpen. Tijdens de winterperiode hebben velen de neiging om meer te snacken en zeker wie kampt met winterblues wil zichzelf al wat vaker trakteren op snelle koolhydraten. Die suikerige tussendoortjes geven je misschien kortdurend een sugarboost, iets later zorgen ze enkel voor een meer belabberd gevoel. Be strong en zweer die taartjes dus af, kies voor bessen, banaan of wat hele donkere chocolade in de plaats. Als laatste kan je ook je levels vitamine D opkrikken. Vitamine D is vooral een ‘zonnevitamine’ maar je vindt er ook wat van in eitjes, champignons en vis.

Last but not least: wees lief voor jezelf. Omarm dat winterse gevoel, steek kaarsjes aan, drink theetjes en kijk vanonder je dekentje wat Netflix. Dat mag heus!