Dat je met gezonde ingrediënten ook lekker kunt eten, bewijst Steffi Vertriest met haar blog ‘Bye Bye Cheeseburger’ en haar njam!-programma’s ‘De Gezonde Goesting’ en ‘Steffi’s Healthy Pleasures’. In Steps deelt ze elke maand haar eigen ‘gezonde goesting’ in het leven.

De natuur barst van de goeie stoffen. Meer nog, in zowat alle natuurlijke producten zit een gans arsenaal van microscopisch kleine stofjes – die we al dan niet reeds ontdekt hebben – die bijdragen aan ons fantastisch functionerende lichaam. Maar links en rechts is er toch een product dat eruit springt als het op micronutriënten aankomt. Gember is er daar eentje van. Het gouden stofje in deze wortelstok is gingerol: dé bioactieve stof die zorgt voor de medicinale effecten van gember. In het Oosten wordt het al jaren ingezet bij verschillende aandoeningen. Maar ook onze wetenschap toont steeds meer verbluffende effecten van gember aan.

Zo is gember allereerst een ideaal huis-, tuin-, en keukenhulpje voor wie zich wat slapjes, verkouden of misselijk voelt. Zwangere vrouwen kunnen hun ochtendmisselijkheid erdoor verminderen en zelfs misselijkheid door chemotherapie wordt verzacht door gember. De gouden wortelstok bevat een stevige lading antioxidanten en ontstekingsremmende factoren. Hierdoor zien we heel wat positieve effecten van gember op spierpijnen, artrose, de gezondheid van ons hart en onze vaten maar ook onze bloedsuikerspiegel wordt er stabieler door, triglyceriden en cholesterol kunnen erdoor verlagen en het kan helpen bij menstruatiepijnen.

En dat is dan nog maar een klein greepje uit het vele onderzoek dat ernaar gebeurt. Gember is goud! En het is ook nog eens lekker in allerhande gerechten, smoothies en drankjes.

Steffi’s recept: gouden gemberthee

Dit heb je nodig (voor vier glazen):

  • 1 gemberknol
  • 2 (bloed)sinaasappels
  • 4 takjes rozemarijn

Zo maak je het:

Snijd de gemberknol in dunne reepjes en doe een tiental reepjes in een glas. Vul het glas op met kokend water, het sap van een halve (bloed)sinaasappel en een takje rozemarijn.

Steffi Vertriest