Vaarwel hamburgers en Red Bull. Welkom zoete aardappel en smoothies. Healthy foodie Steffi Vertriest leidt vandaag een heel gezond leven en deelt dat graag met iedereen. Want na haar blog en het njam!-kookprogramma ‘De Gezonde Goesting’, is er nu ook het kookboek. “Mijn boek is de kroon op mijn werk.”  

Steffi Vertriest is het gezicht achter de blog ‘Bye Bye Cheeseburger’. Ze presenteert haar eigen kookprogramma ‘De Gezonde Goesting’ op njam! en haar boek met recepten ligt nu in de winkels. Alsof dat allemaal nog niet ambitieus genoeg is, studeert Steffi ook nog voor voedingsconsulent en theesommelier.

Steffi, jouw ‘Gezonde Goesting’ verhaal begon met je blog ‘Bye Bye Cheeseburger’. Vanwaar de keuze om te bloggen over een gezonde levensstijl?
Ik leefde vroeger altijd heel ongezond. Tot ik op een dag besloot mijn leven om te gooien en gezonder te gaan leven. Ik merkte daar meteen de positieve effecten van. Alles ging plots veel vlotter. Ik kon makkelijker opstaan en had meer energie. Ik was gewoon gelukkiger. Die ervaringen wou ik met andere mensen delen.

Mijn ultieme guilty pleasure? Een Boule de Berlin

En heb jij écht de cheeseburgers uit je leven gebannen?
Ik ben daar niet zo drastisch in. Ik eet bijvoorbeeld heel weinig vlees maar ik noem mezelf geen vegetariër. Als ik bij vrienden ben, zal ik altijd eten wat de pot schaft. Zelfs als het vlees is. Ik kan daar nog altijd van genieten. Zo’n hamburger van de markt, kan mij echt smaken. Maar mijn ultieme guilty pleasure is een Boule de Berlin. Het belichaamt alles waar ik tegen ben: suikers en vetten. Maar ik kan er zo van genieten.

Wat is jouw advies voor mensen die nu net als jij gezonder willen leven?
Zo’n verandering moet van binnenuit komen. Je moet die kriebel voelen die je de stap naar een gezonder leven laat zetten. Daarna gaat alles vanzelf. Je moet het gewoon een kans geven.

Je bracht onlangs een kookboek met 60 recepten uit. Wat is jouw favoriet?
Toen ik de eerste keer bij mijn uitgever, langsging, had ik veel te veel recepten meegebracht. Ik hoopte ze allemaal in het boek te krijgen, maar dat was onmogelijk. Ik heb gewoon te veel gerechten in mijn hoofd zitten. Een favoriet kiezen is dus heel moeilijk. De tomaat met avocado en paramezaam, een veganistische kaas, is voor mij een topper. Het is een alternatief voor tomaat met mozzarella. Ik maak het zelf heel veel want de ingrediënten hiervoor heb ik altijd in huis. Voor het dessert ben ik echt fan van de koekjes met chocoladestukjes. Ik noem ze mijn koekjes to die for.

Recepten maken is meestal een zaak van trial en error

Waar haal je inspiratie voor al deze recepten?
Uit verschillende hoeken. Er zijn heel veel gerechten die ik lekker vind maar die niet volgens mijn principes klaargemaakt zijn. Dan pas ik het recept aan. Ik haal ook veel inspiratie bij andere bloggers. Ik kijk naar welke producten ze gebruiken en dan probeer ik met diezelfde dingen iets nieuws te maken. Soms ga ik ook gewoon naar de winkel, neem ik enkele ingrediënten mee en probeer ik gewoon iets uit. Recepten maken is meestal een zaak van trial en error.

Wat vind je zelf het leukst om klaar te maken?
Het ontbijt. Dat is mijn lievelingsmaaltijd. Je hebt duizenden mogelijkheden en allemaal zo eenvoudig. Eigenlijk sta ik niet graag uren in de keuken. Wel om te experimenteren maar als ik gewoon iets voor mezelf wil klaarmaken, dan wil ik daar geen uren voorbereiding aan hebben. Het moet vooruit gaan.

Kan je ons enkele adresjes geven waar we volgens jou lekker en gezond kunnen eten?
Hier in België ben ik wel fan van Bio Bistro Native in Antwerpen. Daar serveren ze puur, echt eten dat met liefde wordt klaargemaakt. In het buitenland heb ik een zwak voor de Deense zaak GrØd. Daar krijg je tal van soorten havermout en granenpapjes voorgeschoteld. Heel vernieuwend.

Heb je nog dromen of plannen voor de toekomst?
Soms kriebelt het wel eens om zelf een klein zaakje uit de grond te stampen. Ik ga zoveel uit eten en dan denk ik wel eens ‘hoe zou ik dit aanpakken?’ Dat is natuurlijk nog niet voor binnenkort. Ik heb geen tijd noch de ervaring om hier meteen werk van te maken. Maar ik hou het in mijn achterhoofd.

Foto’s: njam!