Stefie in filmland (1)

123

8 MAART 2013 | Stefie Vanleeuwen is in maart onze filmrecensente. Elke week gaat ze een nieuwe film checken en daarna bezorgt ze ons haar ongezouten verslag. Dankzij haar weet je dus welke film je móet zien… en welke zeker niet. Deze week trok Stefie voor haar eerste opdracht naar… Broken City!

brokcity

 “There are some wars you fight and some wars you walk away from, this is the fighting kind.”

Na een vermoeiende stagedag was ik blij dat ik met een pot popcorn en een verfrissende cola kon genieten van een avondje cinema. Broken City was de uitverkoren film, want ja, ook vrouwen kunnen genieten van een actiethriller!  De topcast schiep alvast hoge verwachtingen. Russel Crowe (Gladiator), Mark Wahlberg (Ted) en Catherina Zeta-Jones (Zorro) hebben alvast heel wat lekkers op hun palmares staan… Mijn verwachting vooraf? Deze prent zal smaken als een zoete aardbei met een snuifje suiker.

Vol spanning kwam ik de zaal binnen. Er waren slechts 17 zielen aanwezig. Niet echt overdonderend voor een première. De film zou normaal om 19u45 beginnen, maar liet een halfuurtje op zich wachten. En dit kan ik alvast verklappen: het was het wachten zéker en vast waard.

Het verhaal dan. Wahlberg speelt de rol van Billy Taggart, een agent die zijn dagen vult als een onderbetaalde privé-detective. Op een dag wordt hij gebeld door meneer de burgemeester, Nicholas Hostetler. Ideale timing, want Taggart heeft dringend nood aan wat inkomsten. Hij wordt hartelijk ontvangen en krijgt een looncheque om U tegen te zeggen.

De burgemeester wordt trouwens vertolkt door Crowe, een sluwe man met een duister kantje, iemand die je liever aan jou kant hebt staan. Hij is moeilijk te doorgronden en weet hoe mensen te manipuleren om te krijgen wat hij wil. Gedurende de film zijn er verkiezingen bezig die beslissen wie de nieuwe burgemeester wordt. De kandidaten zijn op hun hoede en niet bang om een ander neer te halen. Hostetler doet er dan ook alles aan om verkozen te worden, ongeacht de gevolgen voor anderen. Zolang het geld in het laadje brengt én zijn macht bevestigd, is hij tevreden.

Detective Taggert krijgt de opdracht om na te gaan met wie de burgemeesters lieftallige vrouw naar bed gaat. Klinkt als zo’n dertien in een dozijn verhaaltje? Niets is minder waar! Dit is de start van een meeslepend, spannend verhaal waarin er meer aan de hand is dan je op het eerste zicht kan vermoeden. Taggert wordt verwikkeld in een complot en de burgemeester lijkt machtiger dan ooit. Als detective wil hij natuurlijk het fijne weten van de zaak, ongeacht de prijs die hij ervoor moet betalen. Boontje komt om zijn loontje? Aan jullie om het te ontdekken…

Maar samengevat: DEZE FILM IS EEN AANRADER ! Vanaf de eerste minuut word je in het verhaal meegesleept, er is geen enkel voorspelbaar moment en dàt is volgens mij de definitie van een goede film. Geen clichés, geen voorspeelbaar einde. Het is nagelbijten én genieten. En het was in een oogwenk gedaan. Time flies.

Tot volgende week!

XOXO
Stefie Vanleeuwen