Stevoort, verrassend mooi

817

Hasselt heeft het. Stevoort is het. De Hasseltse deelgemeente omschrijft zichzelf als ‘Verbonden, solidair en vreugdevol’. En dat is het ook. De 4.000 inwoners worden ingedeeld in vier kleuren die samen de krachten verenigen. Enkele mustdo’s en mustsees in Stevoort.

Shoppen: laat je verrassen

Vlak bij Hasselt gelegen is Stevoort uiteraard een prima uitvalsbasis om er uitgebreid te gaan shoppen. Toch loont het beslist ook de moeite om eens door het Stevoortse handelsaanbod te struinen. Hier word je overal hartelijk ontvangen, vind je kwaliteit en krijg je gepast advies. In Stevoort kun je trouwens in in alle rust winkelen zonder enige vorm van parkeerstress.
Onze tips: Bex kleding (www.bexkleding.be), Windmolders schoenen (www.schoenenwindmolders.be), Karitt Sport (www.karittsports.be), Maatwerkhuis (www.maatwerkhuis.be)

Natuur: De Herkenrodebossen

In Stevoort kun je nog echt tot rust komen. Hier kun je genieten van de groene omgeving en een ontspannende fiets- of wandeltocht maken. De Herkenrodebossen bestaan uit een complex van bossen, open landschappen en waardevolle landschapselementen. Dit natuurgebied is verspreid tussen Kermt, Stevoort en Spalbeek en de thuis van unieke (bedreigde) diersoorten zoals de hazelmuis. Er zijn diverse wandellussen voorzien.

Agenda: Werelddagen

Tijdens het weekend van zaterdag 5 en zondag 6 oktober is zaal Steborg in Stevoort het mekka voor mensen met een hart voor de Derde Wereld. De Werkgroep 3+4 organiseert een wereldfeest. Een groot deel van de dorpsgemeenschap komt samen om projecten in het Zuiden te steunen. Er worden tweedehandsspullen en -boeken, kaarten, posters, lekkernijen, bloemstukjes, … verkocht. Er zijn standen van de Wereldwinkel, het Davidsfonds en Samana. Dit jaar presenteren de leden van Kunstkring Acade ook hun werk. Tip: de jaarlijkse pinksterfeesten – die al meer dan 50 jaar bestaan, zijn een reuzegezellig event waarop heel Stevoort toont wat feesten is. Zeker de moeite om eens bij te wonen!

Proeven: lekker authentiek

Op een worp van de Hasseltse binnenstad heeft Stevoort ook haar eigen, kleine en leuke eetadresjes. Voor veelvuldige, Belgische specialiteiten kan je terecht in Herberg bij Tante Julia, een authentieke bistro waar gebruik wordt gemaakt van lokale producten. Of wat te denken van een authentiek Italiaans restaurant? Il Mulino is jouw stukje Italië in Stevoort. Tot slot is er ook Brasserie de Elzart Molen. De authentieke molen uit de 13de eeuw is behouden en verfijnd verwerkt in de leuke brasserie.

Logeren: slapen in erfgoed

Voor wie zowel de rust als het levendige binnen handbereik wil hebben, is logeren in Stevoort een aanrader. Authentiek logeren kun je hier bij Het Koetshuis. Op de grens tussen de Kempen en Haspengouw bouwden Rudi en Marie-Jeanne een oud koetshuis om tot gastenkamers. Toerisme Limburg erkent Het Koetshuis met het kwaliteitslabel ‘fietsvriendelijk logies’. Naast de vier sterren beloonde Vlaanderen Vakantieland het logement ook met een charmelabel.

Meer weten:www.stevoort.eu

(Tekst: Michael Meers)