Kerst en nieuw staan voor de deur, dus tijd om na te denken hoe je je feestje zal inkleden. Heb jij thuis gasten over de vloer en wil je er een wow-feestje van maken? Feestarchitecte Ine Brands geeft je vijf eenvoudige, inspirerende tips.

Doe het zelf

Heb je niet veel tijd en wil je toch zelf zorgen voor een leuke inkleding? Zorg dat je steeds een doe-het-zelfkit in huis hebt. Een zilver- en goudkleurige pen om leuke boodschappen te schrijven, een lint om bijvoorbeeld rond je bestek te knopen, een pons om labeltjes te maken en wat inpakpapier waar je bijvoorbeeld confetti van maakt. Deze survivalkit kan wel degelijk het verschil maken.

Beleving op tafel

Geef in je tafelschikking beleving mee voor je gasten. Volgens Ine steunt het succes ervan op drie elementen: actie, persoonlijke toets en/of humor. Crackers bijvoorbeeld – mooie tubes met een kleinigheidje in – zijn enorm dankbare gadgets die je eventueel zelf kunt maken. Iedereen krijgt als het ware een geschenkje, al dan niet zelf gemaakt uit karton, en daarin kun je bijvoorbeeld een persoonlijke wens stoppen. Het kleurt bovendien je tafel, laat de mensen even lachen en kan een zeer persoonlijke toets hebben.

Gedoseerd pimpen

Je hoeft uiteraard niet alles te decoreren wat op tafel komt. De kunst schuilt er in om standaard benodigdheden zoals glazen, borden, bestek, servetten, … te pimpen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het schrijven van een persoonlijke boodschap op de placemats van je gasten? Durf ook out of the box te denken en gebruik zaken waar ze eigenlijk niet voor bedoeld zijn. Hang een mooie slinger niet op, maar gebruik hem eens als tafelloper.

Een partyhoekje

Kies een hoekje of muur uit in je huis en zorg dat je dat mooi inkleedt. Het grote voordeel hiervan is dat het slechts gaat over een kleine plaats, maar dat dit wel een enorme eyecatcher is voor je gasten. Het inkleden kan gebeuren met slingers, ballonnen, maar zeker ook met de aperitiefglazen en de schaaltjes voor de hapjes. Zo creëer je meteen ook sfeer als je gasten toekomen.

Kleuren en zo veel meer

Je huis en tafel inkleden met enkele accentkleuren zorgt ook voor sfeer. Goud en zilver komen steeds terug met de eindejaarsfeesten, maar ook de poederkleuren doen het dit jaar goed. Kleuren als ecru, oudroze en lichtgrijs zijn weer helemaal terug. En voor het feestgevoel van oudejaarsavond: maak gebruik van glitter en metallic kleuren. Voor kerst zijn ook kleine extra elementen leuk, zoals bosdiertjes, paddenstoelen en kerstmannetjes. Decoreer er je tafel of glazen mee, maar zeker ook de taarten. Prik enkele kleine rendiergeweitjes op je kerststronk en het wordt weer een beetje meer ‘wow’… Een takje groen doet het ook goed met kerst. Rol een serviet op, strik die met een leuk lintje en steek hier een takje groen onder. Eenvoudig en stijlvol.

Nog meer creatieve ideetjes voor je eindejaarsfeesten? Zie www.studiolala.be.

(Tekst: Mieke Vercruijsse)