Stijn Van de Voorde over Boek

357

5 NOVEMBER 2013 ǀ Studio Brussel-man en boekenfan Stijn Van de Voorde gaat in ‘Man over boek’ op zoek naar het mysterie en de kracht van boeken. Op Canvas mag hij vanaf vanavond zijn ding doen, op onze site mag hij dat… nu!

Vertel eens Stijn, wat mogen we van het programma verwachten?
Zoals de titel misschien al een beetje verklapt, zal het gaan over alles wat met boeken te maken heeft. Niet alleen literatuur, maar ook de andere kant van de boekenwereld. Zo onderzoeken we de hygiëne in de bib, kijken we hoe uitgeverijen hun covers kiezen, enzovoort…

Oké, laat ons dan eerst een onvermijdelijke vraag stellen. Wat is jouw lievelingsboek?
Daar kan ik geen antwoord op geven, gewoon omdat het altijd verandert. Net zoals ik ook niet kan zeggen wat mijn favoriete plaat is. Het ene moment vind ik dat boek te gek, dan ben ik het plots beu en vind ik weer iets anders tof.

Heb je dan een boek met een grote emotionele waarde?
Eigenlijk ook niet echt, maar als ik dan toch moeten kiezen, ga ik voor mijn eigen boek Listomania. Het is een boek waar ik veel tijd en moeite in gestoken heb en dat toch wel een speciaal plaatsje heeft in m’n hart.

Welke auteur zou je willen ontmoeten? En ja, je hebt een teletijdmachine…
Shakespeare. Het is één van de bekendste en belangrijkste auteurs aller tijden. Gek hoe een schrijver zoveel invloed kan hebben op de wereld. Wie weet, was dat z’n bedoeling niet eens.

Als je zou moeten kiezen, zou je liever blind zijn of doof?
Ik heb het daar onlangs nog over gehad met Siska Schoeters. Blind zijn, moet een enorme impact hebben op je leven. Er komt zoveel meer bij kijken, dus als ik echt zou moeten kiezen, zou ik liever doof zijn. Hoe erg dat ook zou zijn.

Zou je ooit een autobiografie schrijven?
Eigenlijk niet. Ik vind mijn leven voor het ogenblik gewoon nog niet interessant genoeg om er een boek over te schrijven. Justin Bieber heeft het wel al gedaan, maar die heeft wel al heel wat meer meegemaakt dan ik, ook al is hij zoveel jonger. Als ik een autobiografie zou schrijven, zou ik hem 100 procent fake maken, gewoon voor de lol. En als ik heel veel tijd zou hebben,  zou ik misschien zo’n old school roman met veel geneuzel over diepere, psychologische gevoelens schrijven.

Zijn boeken eigenlijk nog hip? We leven immers in een technologisch tijdperk. Boeken worden vervangen door tablets… Hoe zie jij dit evolueren?
Als je met een iPad in de zon zit, kan je je scherm dikwijls al niet meer lezen. Boeken hebben nog altijd dat speciale, die geur, die kaft. Hetzelfde met platen, als je iets echt goed vindt, dan ga je die plaat kopen. Als je echt iets interessants te vertellen hebt, dan zal dat blijven verkopen. Ik geloof erin!

Man over boek, vanavond de eerste aflevering om 22u op Canvas.

Eline Denys