Stoverij op z’n Liens: light en lekker!

575

13 JANUARI 2014 | ‘Stiekeme diëtiste’ Lien Willaert schrijft kookboeken die ons op dieet zetten zonder dat we dat doorhebben. Ook haar nieuwste boek ‘Liens Lichte Klassiekers’ staat boordevol slanke versies van klassieke gerechten. Wij willen wel eens proeven of de ‘magere’ lansagna’s en vol-au-vents even lekker zijn als het romige origineel. Hoe? Door de junior op de redactie naar de keuken te sturen! Ine zal voor ons kokkerellen en – hopelijk!- bewijzen dat gezond eten ook superlekker is.

Jullie lazen het al in ons magazine: ik, kook-leek en take-outprinses, zou een gerecht uit Liens Lichte Klassiekers klaarmaken en testen of gezond en slank ook lekker is. Onder het mom ‘alles voor de journalistiek’ bond ik zondagmorgen de keukenschort voor om mijn gezin (bestaande uit zes leden!) een feestelijk, oer-Vlaams middagmaal te bezorgen. Een overzicht …

Zaterdag: De goden zijn mij gunstig gezind, ik hoef maar één keer naar de winkel want ik vergeet wonderwel niets. Ik vind alle ingrediënten (ook de balsamicocrème en ahornsiroop) in de supermarkt en ook Liens geheime ingrediënt Xantana (Xantaangom, om de saus te dikken) hebben ze bij de eerste apotheker die ik binnenstap.

Zondag: Onder een goed gesternte sta ik om 10u al vol goede moed in de keuken. Er komt geen boter, bloem, suiker of boterham aan te pas, maar het recept schrijft wel minder bier en veel meer groenten voor. Ik ben benieuwd! Om iets voor één vind ik nog de tijd voor een feestelijk gedekte tafel en dan, het moment van de waarheid.

De reacties van mijn familieleden-tafelgenoten zijn unaniem positief, opmerkingen over te weinig zout (hé, dat is gezond!) en een voorkeur voor ‘pakskesstoverij’ niet ten na gesproken. De Benjamin van het gezin lust zelfs voor het eerst stoofvlees. Missie geslaagd, me dunkt!

Ine D’hoe

Liens Lichte Klassiekers, 29,95 euro bij Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts

IMG_20140112_133158