De meerderheid van de Belgen (bijna 80%) heeft de voorbije maanden stress, ongerustheid, angst en slaapproblemen ervaren, zo blijkt uit onderzoek* van de grootste Europese meditatie-app Petit BamBou. Meer dan een kwart zegt zelfs vaak tot altijd last te hebben van dergelijke gevoelens.

Opvallend is dat Franstalige Belgen er het vaakst mee te kampen hebben. Ongeveer 35% zegt vaak tot altijd slaapproblemen te ervaren, tegenover 25% van de Vlamingen. Ook tussen vrouwen en mannen is er een opmerkelijk verschil: 34% van de vrouwen heeft vaak moeite om de slaap te vatten, bij mannen is dit 24%.

Hoewel de helft van de respondenten in de voordelen van meditatie of mindfulness gelooft, geeft slechts 10% van de mensen die stress ervaren aan wel eens te mediteren. Bijna dubbel zoveel Walen (13,2%) als Vlamingen (7,2%) geven vandaag al aan dat ze met meditatie en mindfulness bezig zijn.

Meditatie helpt

Om mindfulness makkelijker en toegankelijker te maken, biedt Petit BamBou zijn ruime aanbod van meditatieprogramma’s nu ook aan in het Nederlands.
“Door de coronapandemie zien we in heel Europa een duidelijke stijging in stress- en slaapproblemen. In vergelijking met andere Europese landen (gem. 56%) is dit in België wel een stuk hoger. Ik kan me voorstellen dat de cijfers door aanhoudende maatregelen van deze tweede lockdown nog verder zullen oplopen. Dat bijna 1 op 3 Belgen (30%), en ook 20% van de Nederlanders, chronische stress- en slaapproblemen ervaren, vinden wij zorgelijk en het heeft ook een effect op de volksgezondheid op de lange termijn. Deze chronische trend zien wij in heel Europa”, aldus Benjamin Blasco, oprichter van de meditiatieapp Petit BamBou. “Er zijn meerdere manieren om goed door deze periode te komen. Mindfulness is daar een van, gefundeerd door heel veel onderzoek. Door regelmatig een paar minuten per dag te mediteren neemt de ontspanning in het brein toe en is men beter in staat om te gaan met stress. Dit is wetenschappelijk bewezen. Hoewel mindfulness de afgelopen jaren populairder wordt, blijkt uit dit onderzoek dat een groot deel van de Belgen niet weet hoe om te gaan met stress en vooral kiest voor afleidingen als TV kijken, koken, lezen of scrollen over social media.”

Waarom mediteren

Belgen mediteren vooral om zich meer ontspannen (36,6%) en rustiger (36,4%) te voelen, alsook om beter om te gaan met stress (30,4%), de ademhaling te verbeteren (23,5%) en beter te slapen (21,2%). Ongeveer één Belg op tien is sinds de lockdown meer gaan mediteren.

Het zijn vooral jongere (onder 34), hoogopgeleide en werkende mensen die aan meditatie doen. De overgrote meerderheid van de Belgen (82%) geeft aan het belangrijk te vinden dat werkgevers initiatieven nemen om het welzijn van medewerkers te verhogen, bijvoorbeeld met yogalessen en mindfulness-workshops.

“Meer dan de helft zegt dit zelfs heel belangrijk te vinden”, zegt Blasco. “De werkende Belg geeft echter aan dat er op zijn of haar werk weinig initiatieven rond welzijn worden opgezet. Ruim een derde van de werkenden heeft interesse in het volgen van bijvoorbeeld een mindfulness-workshop of het gebruik van een meditatie-app. Toch worden dergelijke initiatieven in minder dan 15% van de gevallen aangeboden. Ook andere mogelijkheden zoals sport of een werkpsycholoog worden nog maar mondjesmaat ingezet door de bedrijfswereld om het welzijn van het personeel te verhogen.”

*Onderzoek werd uitgevoerd door iVOX bij 1000 Belgen en 1000 Nederlanders

5 tips van Petit BamBou om stress aan te pakken in het dagelijks leven

1) Probeer wat minder overweldigd te raken door het nieuws en de situatie, haal diep adem en bedenk wat je nu voor jezelf wil.

2) Goede voornemens? GEEN. Je bent al perfect.

3) Zeg regelmatig tegen jezelf: ik doe het goed en ik doe mijn best.

4) Raak vertrouwd met je binnenwereld: de wereld van geest, emotie, denken en intentie. Dit vereist verkenning, ontdekking, moed, nieuwsgierigheid en mededogen. Geniet van elke seconde terwijl je je innerlijke bewustzijnswereld verkent.

5) Label negatieve emoties. Wanneer je woede, frustratie, verdriet of een andere negatieve emotie ervaart, erken het dan door te zeggen: “Oh, dat is woede” (of wat de emotie ook is) die nu naar boven komt.” Alleen al het noemen van de emotie kalmeert de hersenen.

Petit BamBou is 10 jaar geleden gestart in Frankrijk en heeft inmiddels ruim 6 miljoen gebruikers wereldwijd. De app is beschikbaar in het Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans en is de meest gebruikte Europese meditatie-app. Uit het onderzoek blijkt dat er ook vanuit de Nederlandstalige markt (Nederland en België) veel interesse is om een meditatie-app in de eigen taal (bijna 60%) te kunnen gebruiken. Petit BamBou heeft de app nu dus ook beschikbaar gesteld in het Nederlands. Daarvoor is samengewerkt met Nederlandse mindfulness- en meditatie-experts, waaronder Wineke van Aken en Peggy Carlier, beiden verbonden aan het Instituut voor Mindfulness. Zij hebben het ruime assortiment aan meditatieprogramma’s vertaald, bijgewerkt en ingesproken.

De Nederlandstalige versie van Petit BamBou is nu verkrijgbaar in de App store en Google Play.