Het is zomer, vakantie in eigen land is hip en nooit eerder trokken zoveel mensen de sportschoenen aan. Sommigen gaan dan ook helemaal op in hun nieuwe hobby, maar begeleiding door een professional ontbreekt vaak. De meesten zie je wel stretchen na de sessie, maar bijna niemand vindt het belangrijk om de spieren even wakker te schudden voor ze beginnen aan hun wekelijkse loopronde. Nochtans is het wel belangrijk om te stretchen op het juiste moment. Hoe je dit het beste aanpakt lees je hier.

Passieve stretch versus actieve stretch

Passief stretchen doe je door je spieren lichtjes op rek te brengen en deze houding even aan te houden. Je spieren koelen hierdoor terug af na een serieuze inspanning. Belangrijk hierbij is dat je geen pijn voelt. Deze coolingdown brengt dus niet alleen je hartslag terug naar een normaal niveau, hij zorgt ook voor een goede doorbloeding van de spieren waardoor melkzuur sneller verdwijnt.

Om je spieren klaar te stomen voor de inspanning doe je een actieve stretch. Dit wil zeggen dat je eerst een paar opwarmoefeningen doet – squats bijvoorbeeld – om dan tussendoor even je bovenbeenspieren kort te stretchen. Trek niet te hard door, het is nooit de bedoeling dat je pijn voelt tijdens het rekken.

Mythe of waarheid

Over het wel en wee van stretchen bestaan nogal wat fabeltjes. We zetten mythe en waarheid even op een rij.

  1. Stretchen vermindert spierpijn achteraf

Dit is wat menig sporters denken, maar wetenschappelijk bewijs dat dit daadwerkelijk spierpijn reduceert is er niet. Integendeel, overbelaste spieren rek je beter niet omdat ze supergevoelig zijn voor blessures. Om minuscule scheurtjes in je spieren te vermijden kun je beter niet stretchen na zware krachtoefeningen.

  1. Je sportprestaties verbeteren

Passief stretchen heeft een positieve invloed op de bewegingsuitslag van je gewrichten. Voor bepaalde sporten zoals turnen zijn soepele gewrichten nodig en zijn lange reksessies wel aangewezen. Maar statisch rekken en strekken kan een nadelige invloed hebben op je prestaties als je dit voor je work-out doet. Conclusie: start met een goede opwarming in combinatie met een dynamische stretching, een sportsessie sluit je af met een paar passieve rekoefeningen.

  1. Het maakt je helemaal “zen”

Dit is een waarheid als een koe. De coolingdown brengt je tot rust. Je hartslag vertraagt en je geniet na van de geleverde inspanningen. Ben je in een groep dan bevordert een gezamenlijk stretchmoment de teamspirit.

 

Regelmatig stretchen heeft sowieso een positieve invloed op ons gestel. Het is niet alleen goed voor je spieren maar ook voor het mentale welbevinden. Je komt tot rust en je lichaam voelt als nieuw. Er is geen absoluut bewijs dat het de sportprestaties verbetert of blessureleed verzacht maar als je op de juiste manier voor én na de training stretcht, dan zal dit zeker een positief effect hebben op je spieren. Tenzij je overdrijft natuurlijk.

Succes!