Wil je genieten van de natuur maar ben je het fietsen, wandelen beu? Dan is suppen misschien iets voor jou! Deze opkomende sport is voor iedereen, en het leuke is: je hebt het suppen vlug onder de knie, ook al ben je niet zo sportief.

Suppen kan je zowel op waterwegen in de natuur als in de stad doen. Zolang er maar water is. Omdat suppen redelijk rustig is kan je genoeg van je omgeving genieten. Als beginner doe je ongeveer 20 minuten over 1 km.

 

Hoe sup je?

Suppen is momenteel mega populair. Suppen is een afkorting voor Stand-up paddle. Het is een watersport waarbij je op een sup-board staat en jezelf voort peddelt aan de hand van een peddel. In het begin kan het een beetje onwennig aanvoelen maar eens je je evenwicht gevonden hebt voel je je al snel comfortabel. Als je het rechtstaan wat te eng vindt kan je gerust beginnen al zittend of op je 2 knieën op het sup-board zitten.

Dit neem je mee

1. Sup-board

Uiteraard moet je eerst een supboard en peddel hebben. Deze kan je huren of kopen. Als het jouw eerste keer is, raad ik je aan om eerst te huren, zo kun je testen of de sport je wel ligt. Wil je er liever eentje kopen. Dan is er keuze zat, er zijn sups in verschillende maten en vormen.

Een goede keuze is bijvoorbeeld het touring supboard van Itiwit van Decathlon. Dit sup-board is vernieuwd en verbeterd op basis van klantenreviews. Deze komt neer op zo een 345 euro, met peddel en luchtpomp 415 euro. Het bord, de peddel en luchtpomp zijn makkelijk op te bergen in een rugzak. Zo kan je je paddle gerief overal handig meenemen, en kan je jouw paddle zelf, op reis, als handbagage meenemen. Je betaalt er 345 euro voor, met peddel en luchtpomp 415 euro.

2. Zonnecrème

Zonnecrème is bij elke buitensport belangrijk, maar bij watersporten zeker. Smeer daarom genoeg in en gebruik een water en transpiratie bestendige zonnecrème. Je kan ook een wetsuit, hoedje en zonnebril aandoen indien je je nog beter wenst te beschermen.

3. Waterdichte zak

Een waterdichte duffelbag is ook aan te raden. Hierin kan je je portefeuille, sleutels, gsm, drinkbus, .. in opbergen. Je kan de zak makkelijk vooraan je sup-board vastmaken. Mocht hij in het water vallen dan is dat geen probleem want hij blijft drijven.

4. Kleding

Je draagt best een legging of shortje gecombineerd met een UV-werend zwemshirt. Je kan er een badpak of bikini onder dragen. Indien je nog niet zo zeker bent van je sup-skills kan je ook altijd een zwemvest boven je kledij dragen.

(tekst: Sophia Borgers)