Door de coronamaatregelen mogen we alleen direct contact hebben met degenen met wie we samenwonen. In het begin prees je jezelf misschien gelukkig dat je deze lockdown niet alleen hoefde uit te zitten, maar samen met je partner in crime. Maar elke minuut van de dag samen zijn, kan soms toch tegenvallen.

Doordat we binnen moeten blijven, komen relaties zwaar onder druk te staan. Dat geldt niet alleen voor de stelletjes die niet onder hetzelfde dak vertoeven, maar ook (en misschien zelfs nog meer) voor de koppels die wel samenwonen. Hoe hou je het toch samen vol?

Eerlijk is eerlijk

Verdeel de huishoudelijke taken eerlijk. Kook jij? Dan doet meneer de afwas. De was en plas hoeft niet op de schouders van een iemand terecht te komen. Jullie zijn allebei thuis, dus ieder moet zijn deel doen. Zo voorkom je heel wat frustraties en ruzietjes.

Blijf praten

Nee, je hoeft niet de hele dag met elkaar te praten maar als jou iets dwars zit, vertel het dan ook. Valt het je plotseling op hoe slordig hij is? Zeg het dan. Krop het niet op, zo maak je het alleen maar erger uiteindelijk. Maar blijf wel redelijk, je hoeft elkaar niet op elk wissewasje aan te spreken.

Afstand houden, ook thuis

Vooral nu je constant op elkaars lip zit, is een moment voor jezelf belangrijker dan ooit. Wees duidelijk als je behoefte hebt aan me-time, verdwijn niet zomaar een uur in de badkamer zonder een woord te zeggen. Jullie hebben vast beiden nood aan wat privacy, spreek daarom ook af dat je elkaar niet stoort als je je even afzondert.

Hou het leuk

Probeer het leuk te houden door ook tijd voor elkaar te nemen, ook al ben je de hele dag samen. Je kunt nu natuurlijk niet zomaar samen uiteten gaan, maar je kunt wel romantisch voor elkaar koken. Samen een spelletje spelen, kan ook leuk zijn. Bordspellen en puzzels maken een comeback. Schenk een glaasje wijn in, wat tapas erbij en gooi die dobbelstenen over het bord.

Auteur: Yvonne Kuiken / Foto: Getty Images