Van zodra de weerman zonnig en droog weer aankondigt, zitten we op hete kolen om de BBQ aan te steken. Terwijl bij vleesliefhebbers het water in de mond loopt bij de gedachte aan sappige spareribs of gelakt buikspek, krijgen vegetariërs vaak gegrilde paddenstoelen of geroosterde courgetten voorgeschoteld tijdens een zomerse BBQ. De Vegetarische Slager deelt traditionele barbecue recepten waarbij zowel de vleesliefhebbers als de vegetarische grillmasters van kunnen genieten én dat zonder zogenaamde toegevingen te doen. Let’s turn up the heat! 

Le Burger con pesto on ciabatta

AANTAL PERSONEN: 4 personen

BEREIDINGSTIJD: 25 minuten

INGREDIËNTEN:

  • 40g basilicum
  • 75ml olijfolie, extra vierge olijfolie
  • ½ knoflookteentje
  • 2 el pijnboompitten, geroosterd
  • 30g (vegan) parmezaanse kaas
  • Zout en peper
  • 4 vegetarische Le Burgers
  • 1 el olijfolie
  • 75g (vegan) mozzarella kaas
  • 4 ciabattas
  • 50g rucola
  • 2 tomaten, gesneden

BEREIDING:

Verhit de barbecue. Gebruik een staafmixer en mix de basilicum, extra vierge olijfolie, knoflook, pijnboompitten en (vegan) Parmezaanse kaas tot een gladde pesto. Breng op smaak met zout en peper. Besprenkel de vegetarische Le Burgers met olijfolie en bak ze volgens de instructies op de verpakking. Leg een plakje (veganistische) mozzarella kaas op de bovenkant van elke burger gedurende een minuut tot ze gaar zijn.

Om je ciabatta burgers af te maken, rooster je de broodjes op de grill, besmeer de onderkant van het broodje met wat pesto en top af met rucola. Beleg de broodjes met de vegetarische burger en eindig met plakjes tomaat en nog een lepel pesto.

Geniet van je Italiaanse burger!

Brochettekes met Poulettekes (vegan)

AANTAL PERSONEN: 4 personen

BEREIDINGSTIJD: 25 minuten

MARINEERTIJD: 30 minuten

INGREDIËNTEN:

  • 320g vegan Poulettekes (2 pakjes)
  • 2 el sojasaus
  • 2 tl sesam olie
  • 1 limoen, uitgeperst
  • 1 el ahornsiroop
  • 1 tl vijfkruidenpoeder
  • ½ el vers gemalen peper
  • 1 komkommer
  • 3 el Chinese rijstazijn (of witterijstazijn)
  • 1 tl suiker
  • 10g koriander, fijn gehakt
  • 1 of 2 chilipepers, optioneel
  • 2 lente-uitjes
  • 20g geroosterde sesamzaadjes
  • 8 satéstokjes

VOORBEREIDING

Verhit de barbecue. Meng de sojasaus, sesam olie, limoensap, honing, vijfkruidenpoeder en peper. Marineer de veganistische Poulettekes gedurende 30 minuten in dit mengsel. Halveer en ontpit de komkommer en snijd in plakjes. Meng de komkommer met de Chinese rijstazijn of witte rijstazijn, suiker, koriander, zout en de pepers (indien gebruikt) – als je wilt om het wat pittiger te maken! Snijd de lente-uitjes in dunne plakjes.

Voor de bereiding van de kipspiesjes op de BBQ rijgt je de gemarineerde veganistische Poulettekes aan de spiesjes en grill ze de instructies op de verpakking. Draai regelmatig om. Serveer de kleverige vegan kipspiesjes met de zoetzure komkommersalade.

Smoked saucissekes

AANTAL PERSONEN: 4 personen

BEREIDINGSTIJD: 25 minuten

INGREDIËNTEN:

  • 300g Griekse kokosnootyoghurt
  • 10g dille, fijn gehakt
  • 10g petereselie, fijn gehakt
  • 1 knoflook teentje, fijn gehakt
  • 1 limoen
  • 200g mini-komkommers, dun gesneden
  • Zout en peper
  • 320g vegetarische Saucissekes (2 pakjes)
  • 8 pita broodjes
  • 12 satéstokjes

VOORBEREIDING

Verwarm de barbecue. Meng de Griekse yoghurt met de fijngehakte kruiden en knoflook. Rasp de schil van de citroen en snijd hem doormidden. Pers het sap uit de ene helft. Snijd de andere helft in partjes. Voeg de citroenrasp en het sap toe aan de tzatziki en breng het op smaak met een snufje zout en peper. Besprenkel de vegetarische Saucissekes met wat olijfolie en steek ze op de spiesjes.

Grill de spiesjes op de barbecue volgens de aanwijzingen op de verpakking, draai ze regelmatig. Rooster tegelijkertijd het pitabrood op de grill. Serveer de heerlijke vegetarische worstjes met partjes citroen, pitabrood en tzatziki. Hemels lekker!