Tales from the Crib: “Het leven is niet elke dag een feest.”

945

19 DECEMBER 2013 | Dat wij bij Steps een zwak voor blogs hebben, is publiek geheim. Daarom zetten wij vanaf november 2013 elke week een andere Belgische blog en blogger in de kijker. Vandaag gluren we binnen in het huishouden van Kelly Deriemaeker a.k.a. lilith: vrouw, moeder, journalist, blogster en online wervelwind.

Kelly is een blogpionier. Al in 1999 hield ze een blog bij over haar studentenavonturen in het verre Gent (ze is afkomstig uit West-Vlaanderen). In Tales from the Crib – al evenzeer een veteraan onder de blogs want sinds 2004 online! – komt elk aspect van Kelly’s leven aan bod, niets is haar te banaal of ze schrijft er een stuk over. Eentje waarover is nagedacht, dat wel, niet altijd licht verteerbaar en vaak gewoonweg hilarisch. Wij zijn benieuwd ..

aboutme2

Foto’s: Ellen Van Den Bouwhuysen en Tjorven Boucher

Beginnen bloggen
“Toen ik twaalf jaar geleden afstudeerde als journalist vond ik niet onmiddellijk een job in de sector en kwam ik op een helpdesk terecht. Ik haatte mijn job en ik miste het schrijven. Op kot in Gent had ik al een blog bijgehouden om mijn vrienden op de hoogte te houden van wat ik daar allemaal uitvrat, dus leek het me geen slecht idee om op die manier het schrijven niet volledig te verleren. Uiteindelijk zorgde mijn blog er een paar jaar later voor dat ik werd opgemerkt door mensen die tijdschriften maakten, maar dat had ik toen compleet niet ingecalculeerd.”

Volhouden
“Door te bloggen over dingen die mij boeien, word ik het nooit beu. De inhoud van mijn blog is door de jaren heen vaak veranderd. Als ik plots dolenthousiast ben over lopen, dan heb ik een paar maanden een loopblog. Toen ik moeder werd, had ik plots een mamablog, en als ik volgende maand zot blijk van tuinieren dan is de kans groot dat mijn blog even in een tuinblog verandert. En al acht ik de kans op dat laatste enorm klein, het kan.”

Inspiratie
“Andere bloggers, gesprekken, boeken, reacties van lezers, facebookstatussen inspireren me allemaal. Ik blog al zo lang dat mijn blogradar altijd aan staat. Daarom ga ik ook nooit mijn huis uit zonder een notitieboekje. Ik heb lijstjes vol dingen waar ik ooit nog eens een blogpost over wil schrijven, en daar komen elke week onderwerpen bij.”

Daily reads
“Internationaal ben ik een grote fan van Gala Darling, A Beautiful Mess en Sometimes Sweet. Ik bewonder hoe serieus zij hun blog nemen en hoeveel tijd en professionalisme ze aan de dag leggen om die elke dag naar een hoog niveau te tillen. Bijzonder indrukwekkend en inspirerend.

In Vlaanderen volg ik vooral lifelogs van mensen die ik door hun blog bijna als vrienden of toch goede kennissen ben gaan beschouwen zoals Ilse van kerygma, die ook al sinds 2004 bezig is en Michel van blog.zog.org. Tot die categorie behoren ook Madame Zsazsa en Kathleen van Verbeelding. Ik ben ook fan van wat Dorien van Jonge Sla doet, en Alle Dagen Honger en Woonblog vind ik elk op hun eigen manier ook heel leuk.”

Kelly’s favoriete blogposts
“Op nummer één staat mijn open brief aan fabrikanten van dikke mensenkledij, die ook in Knack werd gepubliceerd. Enkele jaren later goot ik de zeven dingen die ik heb geleerd door in therapie te gaan in een artikel en ook dat is ook één van mijn favorieten geworden. In het verlengde daarvan ligt lilith moeten even een deur openstampenDe post die ik schreef over de statussen die ik had kunnen posten tijdens mijn bevalling vervolledigt het rijtje.”

Succesvolle posts
“Ik heb de indruk dat blogposts waarin ik mijn kwetsbaarheid toon het meest worden geapprecieerd. Ik krijg er ook vaak mailtjes over, dat mensen het zo fijn vinden dat ik durf toegeven dat dingen soms moeilijk zijn, of dat het leven niet elke dag een geweldig feest is. Mijn maandelijkse brieven aan mijn zoontje kregen ook heel wat leuke reacties, net als mijn (meestal vegetarische) recepten voor mensen met weinig tijd en veel honger.”

Blogfrequentie
“Sinds ik met adverteerders werk, post ik drie keer per week, minimum. Ik vind dat voldoende voor het soort posts dat ik schrijf. Mensen volgen al genoeg blogs, dan schrijf ik liever drie stukken waar wat langer aan is gewerkt dan zeven snel bij elkaar gegooide.”

Life-saving tip
“Organisatie is alles. Installeer een paar apps als Evernote en iets om to-dolijstjes in bij te houden (ik zweer bij Omnifocus, maar daar moet je je wel even in verdiepen om het goed te snappen) en je leven zal stukken minder chaotisch zijn. Als ik ervoor zorg dat alles uit mijn hoofd is en in een lijstje of app, dan kan ik chillen met een glas wijn in de zetel. Ik vind dat geweldig belangrijk.”

Gouden tip voor aspirant-bloggers
“Hou je blog altijd ergens in je achterhoofd. Heb je net geweldig lekkere preisoep gemaakt, neem er dan een foto van. Je weet nooit dat je er een blogpost rond kunt maken. Heb je een leuke winkel ontdekt, schrijf er dan een review over. Maak lijstjes: dingen die je wil voor kerst, nummers die je blij maken, dingen die mensen tegen je hebben gezegd, leuke links. Heb je er tien verzameld, dan heb je een blogpost. Verschiet je pijlen niet op Facebook of Twitter: vaak kun je een status van een zin veel leuker uitwerken in een blogpost, als je bereid bent om er wat extra werk en tijd in te steken.”

Welke vraag hadden we jou nog moeten stellen?
“Of ik van plan ben om het te blijven doen? Ik heb enkele jaren geleden even overwogen om te stoppen, en toen dacht ik: maar ik doe het zo graag. En toen heb ik beslist om het beter te gaan doen. Niet meer random, maar met wat vaste rubriekjes, en een planning, en een nieuw design en adverteerders, zodat ik er wat meer tijd mee koop. Dankzij die beslissing bevalt het me beter dan ooit, dat bloggen. Dus ja, ik ben keihard van plan om het te blijven doen en om ook de volgende jaren te proberen om het boeiend te houden voor mezelf en de mensen die komen lezen.”

Ine D’hoe