Te koop: voor 2 miljard dollar is het bekendste circus van de wereld van jou

581

Dromen jullie er stiekem van om circusdirecteur te worden? Wel, grijp je kans want  Cirque du Soleil staat te koop. Je zal er wel warmpjes moeten bij zitten, het prestigieuze circusgezelschap wordt geschat op 2 miljard dollar! 

De grote baas Guy Laliberté van Cirque de Soleil besloot enkele weken geleden om zijn beroemde gezelschap te verkopen. Hij gaat op zoek naar strategische partners die een deel van de aandelen willen kopen. Maar de verkoop lijkt niet volgens plan te verlopen. Laliberté wenste eerst alleen een minderheidsaandeel te verkopen, maar de potentiële kopers drongen erop aan om de volledige controle van de circusgroep te verwerven. Enkele potentiële kopers hebben toch afgezegd, gezien de slechte jaarcijfers. Op dit ogenblik is er nog niets  bekend over een mogelijke overname. Het concern zou op dit ogenblik nog iets meer dan 2 miljard dollar waard zijn.

 

8 feiten die elke fan moet weten over Cirque du Soleil: 

 

1. De oprichter was vroeger een straatartiest

Cirque du Soleil werd in 1984 opgericht door de Canadees Guy Laliberté. De man begon als een kleine straatartiest en groeide uit tot een succesvolle zakenman. De miljardair bezit nog steeds 90 procent van het kapitaal. Hij zou na de verkoop nog 10 procent willen overhouden.

2. Heel wat Belgische artiesten schitteren in de shows

Er wordt in Cirque du Soleil niet met dieren gewerkt, de show wordt gebracht door artiesten van over de hele wereld. Cirque du Soleil bestaat uit 50 nationaliteiten, die 25 talen spreken. Ook een handvol Belgische acrobaten schitteren in de shows, onder wie ex-topturnster Aagje Vanwalleghemvan en acrogymturners Laure de Pryck en Nicolas Vleeshouwers. Dit jaar zal de Belgische trampolinegymnast Quinten Mangelschots optreden in één van de nieuwste reizende shows: Amaluna.

quidam(Foto: Cirque du Soleil)

3. Cirque du Soleil is wereldwijd het bekendste rondreizende circus

De thuisbasis van het circus is Montreal (Quebec) in Canada. Maar de Canadese circusgroep geeft wereldwijd voorstellingen en verhuist daarom regelmatig van locatie. In Las Vegas bijvoorbeeld zijn er dan weer permanente gezelschappen gevestigd.

4. De producties Alegria en Quidam zorgden voor de meest verkochte kaarten

Alegria en Quidam zijn de meest bekende voorstellingen. Van de meer dan 150 miljoen verkochte kaarten hebben die twee shows een groot aandeel in de verkoop. Dat komt omdat die shows niet alleen visueel maar ook muzikaal gekend zijn. Jammer genoeg zijn de nieuwe initiatieven niet meer tot dat niveau geraakt. Ook het experiment ‘Micheal Jackson- The Immortal World Tour’ kon op weinig lovende recensies rekenen en werd een flop.

 5. Cirque du Soleil ontwerpt kostuums met behulp van 3D-printtechnologie

Alle kostuums die de acrobaten dragen moeten natuurlijk perfect zitten tijdens de shows. Cirque du Soleil ontwerpt nog niet zo lang de kostuums met behulp van een 3D-printer. Zij doen dit in samenwerking met het Leuvense bedrijf Materialise dat gespecialiseerd is in 3D-printen.  Om de nieuwe kostuums te maken, worden er eerst 3D-scanners gebruikt om scans te maken van de honderden acrobaten, dansers en clowns. Aan de hand daarvan worden vervolgens plastic bustes in 3D geprint. Dit gebeurt in een fabrieksproces, aangezien er rond de 18.000 kostuums moeten worden gemaakt. Elke avond zijn er rond de 4.500 kostuums nodig voor de verschillende optredens. Dat mag ook wel aangezien er 1.300 artiesten optreden. Cirque du Soleil is heel tevreden over het resultaat en gaat nog verder experimenteren met de 3D-printtechnologie.

6. Cirque du Soleil heeft in België al 20 verschillende shows opgevoerd

Cirque du Soleil heeft ondertussen al 20 verschillende voorstellingen opgevoerd in België. Het circus was met een groot succes voor het laatst in 2013 in Knokke met  Kooza te zien. In 2013 konden we ook in alle Kinepolis-bioscopen de circusgroep op het grote scherm zien met de 3D-film Cirque du Soleil: Worlds Away. In september 2015 gaat de show Amaluna in première in Brussels Expo. Je kan nog altijd tickets bestellen

7. De stunts zijn niet zonder gevaar

Acrobaten houden van de adrenalinekick en zoeken het gevaar op met hun stunts. Acrobatiek is dus zeker niet zonder risico’s. Tijdens de trainingen en optredens van Cirque du Soleil is het ook al meerdere keren fout afgelopen. Zo zijn er de voorbije jaren al heel wat ongelukken gebeurd, met soms dodelijke afloop. Voldoende opleiding en ervaring is daarom zo belangrijk!

acts_contorsion(Foto: Cirque du Soleil)

8. Cirque du Soleil maakt nog amper winst en moest werknemers ontslaan

De adembenemende shows van Cirque du Soleil zijn altijd een groot spektakel met energieke , acrobatische stunts, clowneske figuren en een inspirerende fantasie. Maar sinds enkele jaren heeft het publiek niet echt veel zin meer om veel geld aan de shows uit te geven. Voor een ticket betaal je gemakkelijk tussen de 50 en 70 euro. Cirque du Soleil had  in 2012 voor de eerste keer  in zijn bestaan geen winst gemaakt en moest massaal mensen ontslaan. Momenteel werken er 4.000 mensen bij het gezelschap. Vier jaar geleden waren dat er nog 5.000.

(Foto: Cirque du Soleil)