Heb je bewondering voor individuen met een doorgedreven passie en ben je diep in je binnenste een beetje jaloers omdat zij ogenschijnlijk echt gelukkig zijn? Dat hoeft helemaal niet! Het kost veel tijd en energie om je dromen na te jagen en er is een valkuil: je passie kan omslaan in een obsessie en daar kun je angstig of zelfs depressief van worden.

Passie kan je leven een andere wending geven

Opmerkelijk: wie met hart en ziel zijn passie najaagt, heeft meer kans op een relatiebreuk. Er ontstaan spanningen in je relatie omdat je partner geen begrip toont voor jouw eenzijdige zoektocht naar ‘meer’. Je drijfveer staat altijd gespannen.

Is je werk je passie, dan is de rest bijzaak. Tenzij je al dat enthousiasme kunt delen met een gelijkgezinde collega voel je je meestal helemaal alleen, hoewel je dat in het begin niet erg vindt … Daarbij komt nog dat andere collega’s meestal niet dankbaar reageren als je hen weer eens overtreft met jouw uitgebreide kennis over dat ene onderwerp.

Soms neem je een compleet andere levensstijl aan, tot grote ergernis van de huisgenoten. Sporters, die extreem gezond eten, zijn daar een mooi voorbeeld van.

Stress

Streven naar perfectie en de drang voelen om altijd te blijven knallen, is een ideaal aanzet tot een ‘stressy’ levensstijl. Ben je zo begeesterd door dat ene doel in je leven dat al het andere moet wijken, dan wordt je passie een idee-fixe.

Val niet in een zwart gat als alles plots ophoudt

Je vrienden en kennissen zijn vol lof over de toewijding voor je werk of je hobby. Daardoor kom je zelf in een roes terecht waarvan je zolang mogelijk wil genieten. Maar soms eindigt je levenswerk abrupt, misschien door een stom toeval of door een onvoorziene omstandigheid. Daarom is het beter om niet al je pijlen te richten op die ene passie. Zoek bewust naar andere dingen die je interesse opwekken en die je voldoening geven.

Tips om met plezier je passie na te jagen

Bewaar je passie voor je vrije tijd zodat je niet 24/7 met je werk bezig bent. En een passie hoeft helemaal niet groots te zijn, ook kleine dingen schenken vaak de nodige voldoening in je leven. Neem voldoende tijd om ook met andere zaken bezig te zijn. Ben je pionier in iets, dan is de voldoening als je slaagt des te groter.