Thailand is een droombestemming en niet alleen vanwege de tropische stranden en schitterende steden, maar ook omdat je er bijzonder lekker kunt eten. Welke gerechten móet je proberen als je naar het land van de glimlach reist? De toeristische dienst van Thailand maakte een handig overzicht van de 10 populairste Thaise gerechten bij toeristen.

1 – Pad Thai

De nummer 1 van dit lijstje heeft weinig uitleg nodig: Pad Thai is het bekendste Thaise gerecht. De combinatie tussen roergebakken rijstnoedels, ei, kip of scampi’s en palmsuiker doet bij menig toeristen het water al in de mond lopen. Ideaal als lunch aan een kraampje langs de straat.

Thai Food (Pad Thai) *** Local Caption *** ผัดไทย

2 – Tom Yam

Deze kruidenbouillon wordt meestal omschreven als ‘zoetzure Thaise soep’. Enkel pittige toeristen zullen dit gerecht smaken, want op het aantal rode chili’s wordt in deze pikante garnalensoep niet gekeken. Naast de lekkere smaak, heeft het gerecht ook een geneeskrachtige werking.

Thai-Food-Tom-Yam-Kumg_0025TAT

3 – Larb

‘Larb’ is een landelijk, erg gezond gerecht, dat vooral ’s avonds wordt gegeten. Het gekruid gehakt met rijstpoeder, limoensap, vissaus en verse Thaise kruiden is een absolute topper, zowel bij de toerist als bij de Thai.

Thai cuisine spicy crispy pork salad, Larb

 

4 – Khao Soi

Als je naar Noord-Thailand trekt, mag je zeker niet vergeten ‘Khao Soi’ uit te proberen. De uitgesproken smaken in dit gerecht zijn kokosbouillon, tarwe- en einoedels en kip of biefstuk.

Khao Soi is the gastronomic culture of the people in northern Thailand.

5 – Som Tam

Deze pikante papayasalade is waarschijnlijk één van de gezondste gerechten die je kunt vinden. Oorspronkelijk komt ‘Som Tam’ uit het Noord-Oosten van Thailand, maar ondertussen vind je het op elke Thaise menukaart terug. Het gerecht bestaat uit krokante stukken onrijpe papaya, gemixt met andere gezonde – en vooral pittige – ingrediënten.

Thai-Food-Green-Papaya-Salad-_Som-Tam-Thai__0020TAT

6 – Phat Kaphrao

Phat Kaphrao is een gemakkelijk streetfood-gerecht. Naast een roergebakken mix tussen vlees, chili’s en Thaise basilicum, krijg je een portie rijst die meestal wordt afgewerkt met een spiegelei.

stir fried minced pork with hot yellow curry and egg on rice
stir fried minced pork with hot yellow curry and egg on rice

7 – Green Curry

Dit gerecht heeft zijn naam te danken aan de kleur van de saus – afkomstig van groene chili’s. Groene curry heeft een uitgesproken zoetheid in zich en wordt vaak afgewerkt met stukjes rode chili en basilicum.

Thai Food *** Local Caption *** อาหารไทย

8 – Yam

Yam! Dit gerecht spreekt voor zich. Gewoonlijk als bijgerecht gepresenteerd, is deze salade een combinatie tussen vlees en vis met verse kruiden. Healthy én smaakvol!

Yam Nuea (Beef 's Spicy Salad) *** Local Caption *** ยำเนื้อ

 9 – Kai Yang

Deze Thai-style gegrilde kip hebben we te danken aan de inwoners uit het Noord-Oosten van het land. De kip is net voor het grillen gemarineerd in een unieke mix van vissaus, koriander en knoflook. Thaise inwoners combineren het met sticky rice en een groene papayasalade.

Thai-Food-Roast-Chicken_1

10 – Khao Phat

Khao Pat is Thais voor gebakken rijst: één van de meest geserveerde gerechten in Thailand, maar vooral bekend als comfort food. Bestel je “Khao Phat Pu”, dan krijg je er krokante stukjes krab en ei bij.

Thai Style Seafood Fried Rice

Smakelijk!