Jonge mama’s Kirsten Ginckels en Ellen Van den Bouwhuysen hebben de buik vol van het perfecte plaatje en de schone schijn. Terwijl ze samen in een postnatale depressie zaten, richtten ze The Gentlemom op, een online plek waar mama’s eerlijk en mild met elkaar zijn. Ook offline steken ze nu mama’s een hart onder de riem steken met hun allereerste boek.

Er zijn nog nooit zoveel burn-outs en postnatale depressies geweest. Wanneer voelden jullie dat het niet meer ging?

Ellen: “Zowel Kirsten als ikzelf kregen na onze bevalling te horen dat we een burn-out en een postnatale depressie hadden. Hoe we daarin beland zijn? We waren allebei workaholics, werk kwam altijd op de eerste plaats. Zelfs toen we zwanger waren, zouden we ons kindje er gewoon bij te nemen. Tot we van ons lichaam een duidelijk signaal kregen dat het niet meer ging.”

Kirsten: “Begrijp ons niet verkeerd, we hebben heel bewust gekozen voor kindjes. Wat waren we blij toen we elkaar konden vertellen dat we zwanger waren. Tijdens mijn zwangerschap voelde ik mij niet altijd lekker in mijn vel. Ook mijn bevalling was geen fijne ervaring. Mijn dochtertje had een koemelkeiwitallergie en een verborgen reflux. Daarom heeft ze vaak en hard gehuild in het begin. Omdat ik zelfstandige was, ben ik heel snel opnieuw beginnen werken. Dat ben ik blijven doen, tot het licht uitviel.”

Waarom hebben jullie The Gentlemom opgericht?

Kirsten: “Over burn-outs en postnatale depressies wordt veel te weinig gepraat. 1 op 6 vrouwen krijgt te kampen met een postnatale depressie! Weet je wel hoeveel dat is? Tijdens mijn zwangerschap heeft niemand daar ooit over gesproken, terwijl ik wel al duidelijke signalen vertoonde. Toen ik op internet op zoek ging naar lotgenoten en informatie was er bitterweinig te vinden. Daarom richtten Ellen en ik The Gentlemom op met één doel voor ogen: ‘Jonge mama’s tonen dat ze niet alleen zijn!’.

Ellen: “We proberen elke dag aanwezig te zijn, dat is ook één van de grootste beweegredenen om The Gentlemom levendig te houden. Als je nood hebt aan een babbel, een reactie, een contact met een lotgenoot, dan kan je op onze Facebookpagina terecht.”

Een jaar later zijn jullie al met meer dan 10.000. Op jullie eerlijke en open posts komt heel wat reactie. Wat doet dat met jullie?

Ellen: “Voor mij was het allesbehalve evident om met onze Facebookpagina te starten en om mij zo bloot te geven. Nu kan ik daar soms nog zenuwachtig voor zijn omdat ik privé dingen deel. Als de reacties dan herkenbaar en positief zijn, dan is dat een hele opluchting voor mij! Ik blijf dat altijd heel spannend vinden en als er dan positief op gereageerd wordt, dan krijg ik daar echt een warm gevoel van!”

Kirsten: “Het geeft ons kracht en het bevestigt elke dag opnieuw waarom we dit doen en waarom er nood is aan een platform zoals ‘the gentlemom’. Het is voor ons een uitlaatklep maar voor zovelen daarbuiten en daar krijg je het waanzinnig warm van, ik voel mij echt nuttig! Ik heb altijd de drang gehad om mij nuttig te voelen en een verschil te maken, hoe klein ook. Dat wat wij hebben doorgemaakt, niet voor niets is geweest!”

tg_hfdst2_LookAtTheBrightSide_2 (Large)

Op jullie Facebookpagina schrijven jullie ook over de kleine gelukjes van het moederschap. Wat zijn jullie kleine gelukjes?

Ellen:
“Ik ging met Seppe naar de kinderboerderij en zag hem naar de diertjes kijken. Op zo’n momenten kan ik mij supergelukkig voelen omdat hij mijn zoontje is. Het zit in heel kleine dingen. Ik kom met waterballonnen naar huis en hij is dan dolgelukkig dat ik met hem in de tuin speel, dat zijn onze momentjes van little happiness. Puree met vis maken voor hem en hij laat mij weten dat hij dit zo lekker vindt. Dit doet mij overlopen van liefde voor hem! De kleinste dingen waar ik vroeger overkeek, gebeuren nu onder mijn neus en merk ik wel op! Die zijn waanzinnig belangrijk en leuk om te delen!”

Kirsten: “Lenne die een bloemetje plukt en aan mij geeft. Kleine dagdagelijkse dingen waar kinderen stil bij staan en waar wij gewoon voorbij lopen. Lenne dwingt mij vaak om die kleine momentjes te zien en vast te pakken, ze komt haar armpjes rond mijn nek hangen en komt mij zoentjes geven. Of ik geniet van de leukste uitspraken en mopjes. Wij hebben zelfs een mailadres voor haar aangemaakt en als we een gedichtje of een uitspraak hebben, dan mailen we dit door naar haar en kan ze dit later herlezen.”

Wat betekent The Gentlemom voor jullie?

Ellen: “We staan ermee op en we gaan ermee slapen! Ik haal altijd en overal ideeën voor nieuwe posts. Maar ik zou er zonder Kirsten nooit aan begonnen zijn, want het vergt echt wel veel werk om het te onderhouden.”

Kirsten: “Het is nooit een opgave, The Gentlemom. Het is een beetje me-time. ’s Avonds in mijn zetel met mijn laptop op schoot de dag reflecteren, een klein bezinningsmomentje.”

Ellen: “Binnen ons gezinsleven moeten we het ook wel een plaats geven uit respect voor onze mannen en onze kinderen. In een ideale wereld zouden we een kantoor moeten hebben of een voorraad aan artikels, maar zo werkt het niet want we willen het heel gevoelsmatig laten verlopen. Onze mannen steunen ons wel heel hard! Jesse ging vijf weken verlof nemen om onze badkamer te verbouwen, maar toen kwam ons boek op ons pad dus hij heeft ervoor gezorgd dat ik samen met Kirsten aan ons boek kon werken door het huishouden en de zorg voor Seppe op zich te nemen. Daar ben ik hem enorm dankbaar voor, ook al hebben we nu geen nieuwe badkamer.” (lacht)

En nu is er jullie boek…wat hopen jullie ermee te bereiken?

Ellen: “Met de Facebookpagina en het boek willen we mama’s samenbrengen met hun onzekerheden en gevoelens. Zodat ze zich minder alleen voelen en er zijn voor elkaar, want een oud spreekwoord zegt: ‘It takes a village to raise a child.’ We willen meer openheid en eerlijkheid over het moederschap, daar wordt iedereen beter van!”

Kirsten: “Het moet eruit, in de hoop dat dit boek oplucht en ook voor andere mama’s ‘out there’ een verademing zal zijn. Een boek waarin mama’s én papa’s – jong en oud, kersvers en ervaren – steun en wijze woorden vinden. Eindelijk eerlijkheid. Perfectie is passé!”

Hebben jullie tot slot nog een gouden tip voor nieuwe mama’s?

Ellen: “Volg je buikgevoel! Diep vanbinnen weet je het en voel je het, je moet het gewoon durven vertrouwen. Je krijgt je kind niet met een handleiding, zoek bronnen die je vertrouwt, stap naar je beste vriendin, vraag het aan je huisarts omdat je er een goed gevoel bij hebt, zoek een blog of site die je kan helpen of neem ons boek eens vast.”

 Dit interview van Lobke Gielkens verscheen ook in de Steps van 3 september. Het boek The Gentlemom is uitgegeven bij Horizon en kost 22,50 euro.