Amper 28 jaar is ze, en toch kan de Nederlandse Liselotte Fleur uitpakken met een cv om ‘U’ tegen zeggen. De modefotografe mocht al met heel wat fashionlabels en magazines samenwerken, zowel in binnen- als buitenland, en nu heeft ze ook haar eigen boek – The Fashion Cameria – uit. “Alles was ik de afgelopen jaren geleerd heb, wil ik delen met beginnende fotograferen”, zegt ze.

Hoe zou jij jezelf omschrijven, Liselotte?
“Ik omschrijf mezelf als een enthousiaste en creatieve fotograaf en ik zeg fotograaf er expres bij omdat ik altijd en overal wel met fotografie bezig ben. Het werk als modefotograaf is ook echt mijn passie dus ik zou eigenlijk ook wel passievol zeggen. Het is iets wat ik altijd al wilde doen en ik ben er ook altijd voor gegaan. Hoe lastig het soms ook is. Als ik iets wil doen, dan ga ik er ook voor.”

Waarom heb je gekozen voor modefotografie?
“Vanaf mijn dertiende was ik al met fotografie bezig, al maakte ik toen vooral foto’s van de natuur en mijn hond. Mijn moeder las heel vaak modemagazines en toen ik daar op een dag in aan het bladeren was, raakte ik geïnspireerd door al die mooie modefoto’s. Ik ben meteen zélf ook modefoto’s proberen te nemen, eerst met mijn zusje als model, later begon ik ook vriendinnen te fotograferen. Die foto’s postte ik op social media, waardoor ook andere mensen de vraag stelden of ik hen wou fotograferen. Toen ik aan mijn opleiding begon, had ik dus al veel kunnen oefenen. En tijdens mijn opleiding is het dan ook echt serieus geworden.”

Wat vind je het leukste aan jouw werk?
“Het leuke aan modefotografie is dat je zelf iets creëert. Je staat op de set met een creatief team dat zich volledig inzet om op dat moment een mooi beeld te creëren. Dat vind ik heerlijk. Even vergeet je alles omdat je zo geconcentreerd bent met het fotograferen en alles eromheen. En het moment dat de klant het resultaat ziet en daar enthousiast over is, is helemaal fijn!”

Wat inspireert jou in je werk?
“Daar heb ik niet echt een interessant antwoord op, vind ik altijd zelf. Het zijn meer de mensen met wie ik werk en de modellen die ik voor mijn camera heb die ik heel interessant vind. Ik laat me ook inspireren door kledingstukken of locaties, vaak heb ik dan meteen een hele shoot voor ogen. Ook een bepaald licht kan mij ook enorm inspireren. Ik hou heel veel van zonlicht en schaduw, soms wil ik meteen mijn camera pakken en daarmee spelen.”

En heb je ook altijd je camera bij je?
“Niet altijd, maar wel vaak. Op vakantie neem ik een kleinere camera mee. Ik doe het liefst modefotografie en daarvoor heb je een model en een team nodig, dat heb je uiteraard niet altijd zomaar bij de hand. Met een klein cameraatje en mijn telefoon neem ik wel foto’s ter inspiratie van een echte shoot. Die foto’s gebruik ik meer als een soort notitieboekje. Maar het is niet zo dat ik de hele dag aan het fotograferen ben.”

Fotografeer je ook graag met je telefoon?
“Meer voor mezelf of dagelijkse dingen eigenlijk. Soms even snel iets voor Instagram Stories, maar niets serieus eigenlijk.”

Je Instagram staat vol met mooie foto’s, welke apps gebruik je daarvoor?
“Dankjewel! Maar het meeste daarvan is toch echt met mijn camera gemaakt, de kwaliteit is dan toch altijd beter. Een app die ik veel gebruik is de Lightroom app. Die is gewoon gratis te downloaden, al gebruik ik wel de betalende versie. Op mijn computer maak ik gebruik van Lightroom en Photoshop, en dan kies ik voor presets, dat zijn een soort filters die je zelf kunt maken. Zo hou je altijd dezelfde stijl en dat is wel belangrijk als fotograaf zijnde.”

Wat waren je grootste mijlpalen, waar ben je echt tros op in je werk?
“Ik ben altijd wel heel trots als ik bij een nieuwe klant mijn ideeën mag voorleggen, dat vind ik eigenlijk wel heel leuk. Ik heb ook met het modemerk Monki gewerkt; zij kwamen vanuit Zweden drie dagen naar Amsterdam om samen met mij een campagne te fotograferen. Dat vond ik wel heel bijzonder.”

Wat was de leukste shoot die je al gedaan hebt?
“Goh, er waren heel veel leuke shoots. Maar als ik zo terugdenk, dan toch de Monki-campagne die ik mocht doen. Toen de foto’s wereldwijd in de winkels te zien waren, vond ik dat toch heel speciaal. Daarnaast vind ik buitenlandse campagnes ook tof om te doen. Dat ze je gewoon vijf dagen meenemen om in een ander land hun nieuwste kleding- of schoenencollectie te fotograferen. Tijdens zo’n shoot word je ook echt wel close met het team, omdat je al die tijd continue met elkaar moet werken. Dat levert hele mooie momenten op.”

Naar welke landen ben je al geweest voor je werk?
“Onlangs was ik in Spanje voor een campagneshoot en ook in Portugal heb ik al vaak shoots gedaan. En privé ben ik een paar maanden naar Los Angeles getrokken, om aan mijn portfolio te werken. Gewoon eropuit trekken met je camera en nieuwe plekken en mensen ontdekken, zalig.”

Hoe kwam je op het idee om naast je blog ook een boek uit te brengen?
“Een boek is al heel lang een droom van mij. Via mijn blog thefashioncamera.com deel ik sinds 2014 mijn tips en fotografieverhalen (in het Engels) en ook via Instagram deel ik veel ervaringen over mijn werk als modefotograaf. Ik ontving vrijwel dagelijks vragen van beginnende fotografen dus ik wist dat er vraag was naar dit boek. Ik heb het boek geschreven dat ik zelf wilde lezen toen ik net begon. Alles was ik de afgelopen jaren heb geleerd, wil ik delen met beginnende fotograferen om hun zo te inspireren.”

En welke persoon, wie dan ook, zou jij graag nog willen fotograferen?
“De eerste die in mij opkomt is Lara Stone. Zij is mooi op haar eigen unieke manier en dat inspireert mij enorm als fotograaf. Maar voor mij hoeven dat eigenlijk geen bekende modellen te zijn. Als een model mij heel erg inspireert dan maakt mij eigenlijk niet uit hoe iemand eruit ziet. Of het nou een bekend model of gewoon een buurmeisje met een apart gezicht is, ik zoek altijd net iets meer dan gewoon mooi.”

 

Titel: The Fashion Camera
Auteur: Liselotte Fleur
Uitgever: Uitgeverij Snor
Prijs: €24,99