Je tent opslaan in de eigen achtertuin of die van iemand anders? Geloof ons, dat kan net zo gezellig en leuk zijn als gaan kamperen in het buitenland. En als je nog nooit gekampeerd hebt, is een kampeerervaring (heel) dicht bij huis alvast de ideale test.

Een tuin zoeken

Kamperen in jouw eigen achtertuin… Allemaal goed en wel, maar wat als je geen tuin hebt? Wie dacht om dan maar lekker in de vrije natuur te overnachten: niet doen! Wild kamperen is verboden in België. Wel kun je in de tuin van iemand anders je tentje opzetten. Een tuin zoeken kan bijvoorbeeld op gocampr.com; op deze site vind je adresjes van mensen die hun achtertuin (voor een kleine vergoeding) openstellen voor kampeerders. Ook in Wallonië – waar je ook jouw Franse skills moet boven halen – zijn er tuinen beschikbaar. Verder biedt ook het nieuwe burgerplatform welcometomygarden.be de mogelijkheid om een toffe kampeertuin te vinden, deze zijn volledig gratis.

Tent opslaan

Is het jouw eerste keer kamperen? Kies dan liever niet voor de meest ingewikkelde tent om op te zetten, het is niet altijd evident om wegwijs te geraken uit lange stokken en piketten die je in de grond moet hameren. Proberen mag natuurlijk altijd, maar speel je liever op safe, dan is een pop-uptent een goed alternatief. Deze ‘floept’ als het ware vanzelf in vorm en is daarom beslist een minder stressvolle keuze.

Geen zin om te investeren in een tent en kampeer je in je eigen tuin? Eventueel kun je dan zelf een tent ‘fabriceren’ met oude lakens en dekens. Vergeet extra kussens, slaapzaken en zelfs slingerlichtjes, vlaggetjes en lampionnen niet om het extra gezellig te maken. En denk ook aan een (goed werkende) zaklamp!

Kampeerdersmenu

Bij kamperen hoort ook aangepast eten, en dan is een (mini)barbecue of een goede ouderwetse picknick een uitstekend idee. Lekker zomers smullen voor de tent, gezellig toch?

Kampvuur en marshmallows

Wat niet mag ontbreken tijdens een nachtje kamperen, is een kampvuur. Vind je het aansteken van een écht kampvuur toch iets te riskant (je wil immers liever niet je eigen tuin of die van iemand anders in brand steken), dan is een grote vuurschaal ook prima. Superhandig om marshmallows te roosteren en heel erg knus en sfeervol.

Genieten van de nacht

Niets houdt je tegen om te gaan tuin-kamperen als het regent, maar veel leuker is natuurlijk om het weerbericht in het oog te houden en een warme, zwoele nacht af te wachten voor je buitenslaap-ervaring.

Maak bij heldere hemel van de gelegenheid gebruik om ’s nachts sterren te bewonderen. Installeer op voorhand een ‘sterren app’ op je smartphone, zoals Skyview. Door simpelweg je smartphone naar de hemel te richten, vertelt deze app welke sterren, sterrenbeelden, planeten en satellieten er boven je hoofd hangen.

Digital detox

En nu we het toch over de gsm hebben: gebruik deze als kompas, om naar de sterren te kijken of in noodgeval. Maar niet om mails te beantwoorden of andere werkgerelateerde dingen te checken. Geniet volop van het samenzijn met je vrienden of gezin, daar dient een vakantie voor!

Tekst: Hanna Deweirdt – BEELD: Getty Images