Multitaksen was nog nooit zo moeilijk, en zeker als het om de combinatie job en kinderen bezighouden gaat. En hoe aantrekkelijk thuiswerken ook leek, misschien hoopte je nu stiekem dat je terug op verplaatsing kon werken.

Thuiswerken allemaal goed en wel, maar wat als je kinderen hebt? Voor de werkende mama’s en papa’s at home is dit niet altijd even gemakkelijk. Hoe kan je dat thuiswerken toch vergemakkelijken?

1. Stel een planning op

Een planning voor het hele gezin kan hier misschien en oplossing zijn. Plan je dag niet te vol, want een volle acht uur werken aan een stuk is niet haalbaar. Zorg dus voor voldoende pauzes, waarbij je volle aandacht aan jouw kinderen besteed. Het belangrijkste van deze eerste tip is om een routine uit te bouwen. Hang de planning vervolgens bijvoorbeeld op aan de koelkast.

2. Wekelijkse doelen

Indien je niet noodzakelijk met deadlines werkt, kan je bijvoorbeeld wekelijkse doelen zetten, in plaats van dagelijkse. Indien mogelijk kan je dus jouw taken opdelen. Heb je een moeilijke opdracht te volbrengen? Werk deze eerst af wanneer jouw kinderen zelfstandig aan het werk zijn of nog ’s morgens vroeg aan het slapen zijn. Pas later kan je kleinere taken doen, als de focus al wat verder te zoeken is.

3. Werk op de juiste momenten

Als we wetenschappelijk onderzoek mogen geloven, zijn we ’s morgens het productiefst en hebben we net na onze lunch last van een ‘dieptepunt’. Dat dieptepunt wordt gezien als het ideale tijdstip om bijvoorbeeld een vergadering te plannen of het uitvoeren van routinetaken.

Zoals we in puntje 1 al zeiden werk je best geen volle acht uur. Zo kan je overwegen om jouw werkdag anders in te delen dan wanneer je niet van thuis uit werkte. Start bijvoorbeeld vroeger aan je werkdag.

Bovendien doen kleine kinderen ’s middags een dutje, maak van dit moment extra gebruik om de belangrijkste taken te volbrengen.

4. Teamwork met je partner

Als je een partner hebt, kan het werk verdelen onder jezelf en jouw partner ook een mogelijkheid zijn. Ga bijvoorbeeld afwisselend om boodschappen en zorg dat je voldoende mee hebt. Maar: niet hamsteren, daar wordt niemand blij van.

Daarnaast kan je ook afzonderlijk tijd met je kind doorbrengen. Heb jij een belangrijke opdracht te volbrengen? Werk goed door in (eventueel) een afzonderlijke ruimte, terwijl jouw partner eventjes toeziet op de kinderen en ‘minder’ belangrijke taken volbrengt.

Succes!

Auteur: Hanna Deweirdt/ Foto’s: Getty Images