De komende drie weken moeten we zoveel mogelijk thuiswerken vanwege het coronavirus. Voor een groot deel onder ons zal dat even wennen zijn. Op papier lijkt thuiswerken ideaal: uitslapen, uitgebreid douchen en werken in je comfy maar ugly outfit. Totdat je doorkrijgt dat je eigenlijk helemaal niet zo productief bent als je had gehoopt. 

Maar hoe pak je thuiswerken nou slim aan? Het kan vooral lastig zijn als je ook nog een stel kinderen thuis hebt zitten die zich vervelen of als je helemaal geen bureau hebt om aan te werken.

Orde in je huis is orde in je hoofd

Je omgeving heeft invloed op je. Zorg er dus voor dat je huis op orde is. Die overvolle wasmand en die stapel afwas blijven toch door je hoofd heen spoken. De eerste stap om vanuit huis te werken is ervoor zorgen dat je huis op orde is.

Zorg desnoods voor een schema met huishoudelijke taken de komende drie weken. Zo blijf je kalm in je hoofd. Dat wasje hang je pas om 15uur op en afwassen doe je om 13uur. Zo blijft je dag ook gevarieerd. Eerst werk je drie uren en dan doe je een half uurtje de afwas. Heb je verveelde kinderen thuiszitten? Schakel hun ook in om mee te helpen in het huishouden.

Routine

Hou je werkroutine erin. Zo is het makkelijker om straks terug aan de slag te gaan op je echte werkplaats. Sta je altijd om zeven uur op? Probeer dat erin te houden. Natuurlijk is het niet erg als je eens een uurtje langer blijft liggen, maar maak er geen gewoonte van. Spring uit dat bed en onder die douche. Zo dwing je jezelf wakker te worden en komt je lichaam ook op gang.

Een werkhoekje

Onverwachts vanuit huiswerken, maar je hebt geen kantoorkamer? Creëer een hoekje in je huis dat je vaste werkplek wordt. Hier blijf je werken. Hou het georganiseerd en netjes. Laat dus geen werkdocumenten slingeren in je keuken en je slaapkamer. Heb je geen bureau? Werk dan aan de eettafel. Heb je echt geen plek om te werken in huis? Werk desnoods op de bank en zorg ervoor dat je al je werkspullen kunt opbergen in een lege lade aan het einde van je werkdag.

Kinderen ook thuis?

Je kinderen zitten nu waarschijnlijk ook thuis. Als hun school hun huiswerk heeft gegeven, zorg dan dat ze dit ook echt maken. Spreek met hun af dat ze binnen twee of drie uur hun huiswerk afhebben. Werk je aan de keukentafel? Laat hun naast je zitten en hou een oogje in het zeil. Daarna kunnen ze een film opzetten of met hun speelgoed spelen. Blijven ze zich vervelen en je storen? Zorg dan dat ze iets om handen hebben, zoals een puzzel, een game of een knutselwerkje.

Lukt het echt niet om je werk en je kinderen te combineren? Speel dan met je kantooruren. ’s Ochtends kun je eventueel werken, dan zijn je kinderen misschien nog niet verveeld. Maar ’s middags kun je tijd besteden aan je kinderen en samen met hun spelen. Zodra ze op bed gaan kun je weer ongestoord verder werken. Dit is wel vermoeiender, probeer dus eerst je kinderen zich te laten vermaken zonder jou.

Stay in touch

Thuiswerken is nu eenmaal isolerend. Hou contact met je collega’s. Laat die ene collega je pitch nalezen en vraag om advies bij die andere collega. Dat werkt ook motiverend. Zo heb je alsnog een vorm van contact met de buitenwereld en kunnen jullie het werk op elkaar afstemmen.

Auteur: Yvonne Kuiken / Foto’s: Getty Images