Enkele architecturale pareltjes, een prachtig landschap en shoppingplezier … Tienen weet te tintelen!

In het prachtige glooiende Hageland, op de grens van Vlaams-Brabant met Limburg en Wallonië, vind je Tienen. De Tiense Kweikers heten alle toeristen, groepen, fietsers, wandelaars, shoppers en levensgenieters van harte welkom, want de stad heeft veel meer te bieden dan suiker alleen … Enkele blikvangers.

Shoppen: ontdek de nieuwste collecties

De shoppingliefhebber komt in Tienen zeker aan zijn trekken. De vele winkels bieden een persoonlijke benadering. De zomer is bijna helemaal achter de rug, dus dit is het moment om de herfst- en wintertrends te leren kennen en je kast klaar te stomen voor koudere dagen. Even genoeg van het shoppen? Rust dan uit met een drankje en een hapje bij één van de vele horecazaken. Leuk weetje: De Tiense handelaars hebben weer een originele eindejaarsactie in petto.

Cynthia Reekmans bracht enkele Tiense handelaars alvast een bezoekje. Hobin woningbouw & renovatie, Tom&Co Tienen, Elektro Lefevre en Hotel Kronacker legden graag uit wat ze doen.

Laat je gidsen

Een ideale manier om de stad te ontdekken, is met een gids. Op zondag 4 oktober vindt de wandeling ‘Beestig Tienen’ plaats. Het wordt een zoektocht naar dieren in het stadsbeeld: visueel op gevels en monumenten, maar ook in de straatnamen, namen van huizen en symbolen. Op zondag 15 november wordt tijdens de wandeling ‘Tienen anno 1920’ het Tienen van 100 jaar geleden in herinnering gebracht. Start wandelingen om 14 uur aan de stadsinfo.

Inschrijven verplicht: marina.gelaude@skynet.be of 016 81 76 96.

Deze foto werd genomen voor het coronatijdperk.

Fascinerend erfgoed

De stad Tienen heeft een toeristisch stilteaanbod gecreëerd. Zo kreeg de Necropolis een opwaardering.  De gerestaureerde Sint-Pieterskerk van Grimde is een vroeg 13de-eeuwse driebeukige kerk die tijdens de Eerste Wereldoorlog een nieuwe bestemming kreeg. De kerk werd omgevormd tot begraafplaats. 140 Belgische gesneuvelden liggen in de kerkruïnes begraven. De zerken zijn identiek voor alle gesneuvelden, wat de gelijkheid van de dood benadrukt. De Necropolis werd in 2002 voor zijn uitzonderlijke karakter en bijzondere historische en artistieke waarde beschermd. In heel Europa zijn er slechts enkele kerken die tot een begraafplaats werden omgevormd. Bewegwijzering vanop het fietsknooppuntennetwerk leidt de fietser tot deze unieke plek.

Recreatiedomein Viander

Een pareltje in Tienen is recreatiedomein Viander. Het wandelpark strekt zich uit over 8 hectaren. De drie visvijvers sieren het beeld en je kan er rustig verpozen op de oevers. Het Vianderdomein biedt ook een ruime mogelijkheid aan speelplezier. Voor de kinderen zijn er verschillende speeltoestellen, een zandspeelplaats en een piramidetoren. Tijdens de zomermaanden biedt de waterspeeltuin verfrissing.

De Gallo-Romeinen achterna

Wil je weten hoe de Gallo-Romeinen woonden en leefden in Tienen? Spring dan op de fiets en laat je 17 kilometer leiden langs plaatsen waar de Gallo-Romeinse vondsten werden ontdekt. Je komt voorbij de Gallo-Romeinse vicus, langs het badhuis, langs de plek waar de fallus werd opgegraven en langs het horreum. Verder passeer je het grootste Gallo-Romeins grafveld van de Benelux, de Romeinse villa en de drie tumuli. De brochure kun je downloaden via de app izi.travel.

Praktisch

Tienen is vlot bereikbaar met de trein, bus en wagen. Aan het station kan je ook een Blue-bike ontlenen.

Meer weten: www.tienen.be en de Happy Hageland app

(Tekst: Mieke Vercruijsse / Beelden: Stad Tienen)