Tijd voor jezelf. Voor velen is het een extraatje. Je gaat er niet van dood als je het niet hebt, maar je zal je wel een stuk beter voelen als je op tijd en stond wat me-time inplant.

Redhead girl with alarm clock on blue background.

1. Maak een afspraak met jezelf

Zowat iedereen die geen tijd heeft voor zichzelf, heeft hetzelfde excuus: “druk, druk, druk”. Om in dat drukke schema wat tijd vrij te maken, plan je best een afspraak met jezelf in. Jij bent het zelf die je agenda bomvol zet, maar jij bent ook de enige die er een plaatsje in kan reserveren voor le me. Palm dat moment in en geef het niet op voor een of andere werkopdracht.

young, happy, smiling woman showing time out gesture

2. Doe er iets leuks mee

Gebruik de tijd goed. Da’s een gouden tip. Natuurlijk wil iedereen wel eens gewoon in de zetel neerploffen met wat Netflix. Maar doe dat niet elke keer. Je kan de tijd ook gebruiken om aan jezelf te werken. Bewegen bijvoorbeeld zal je een enorme boost geven. Omdat je achteraf niet alleen tijd met jezelf hebt doorgebracht, maar ook nog eens aan jezelf gewerkt hebt. Lees een boek, leer een nieuwe taal, leg je toe op een nieuwe hobby… Zoek gewoon iets waar je iets aan hebt. Ga voor jezelf na wat je mist doordat je het zo druk hebt. Zelfs af en toe een wandeling maken, kan wonderen doen.

girl with an umbrella in the park

3. Besteed werk uit

Velen nemen te veel hooi op hun vork. En dan nog met werk dat ze perfect door anderen kunnen laten doen. Heb je het o zo druk op het werk en sta je dan ook nog eens ‘s avonds met emmer en dweil te zwieren? Huur dan een kuisvrouw of -man in die je daarbij kan helpen. En da’s nog maar een taak die je kan opgeven.

She is devoted to her career

5. Maak ook wat tijd voor anderen

Velen denken dat ze door tijd aan zichzelf te besteden egoïstisch zijn. Maar het tegendeel is waar. Je wordt er net blijer van en voelt je beter in je vel. Zo kan je dat ook overbrengen naar andere mensen. Wie tijd te kort heeft voor zichzelf, wordt emotioneler en ongelukkig. Zo kan je ook minder aandacht geven aan anderen. Dus door tijd aan jezelf te geven, geef je eigenlijk ook wat aan anderen.

Heart-shape for the sun.

(foto’s istock)