Tips om gelukkig te wonen

54

11 FEBRUARI 2014 | Welke factoren bepalen gelukkig wonen? Die vraag kregen drie experts voorgeschoteld op een architectuurdebat naar aanleiding van de lancering van Light Falls, een innovatief woonproject van architectenbureau Govaert & Vanhoutte. Architecten Benny Govaert en Frank Delmulle en expert in verlichting Geert Salomez gingen samen op zoek naar een realistische visie op duurzame architectuur die gelukkig maakt.

WONEN

Het belang van licht
De drie experts waren het er allemaal over eens dat licht een groot effect heeft op de beleving in de woning. Vooral natuurlijk licht kan een therapeutische werking hebben, zo gaat rood lichter eerder kalmeren terwijl blauw licht energie geeft. Vooral het soort licht dat je krijgt, is dus van belang. Het gebruik van contrast is daarbij essentieel. Architect Frank Delmulle benadrukt dat er in een woning gespeeld moet worden met licht en donker en met binnen en buiten.

Tuin & terras
Gelukkig wonen wordt ook bepaald door de private buitenruimte die je ter beschikking hebt, zoals een tuin of een terras. Hoewel het aantal vierkante meter minder belangrijk is, is het toch vooral de bedoeling dan een buitenruimte bruikbaar is. De buitenruimte vormt een handige overgang tussen privaat en publiek, het is een buffer die je visueel afschermt van de buitenwereld en tegelijk je ervaring van de binnenruimte verlengt.

Het belang van cohousing
Wie een woning wilt kopen of huren zonder partner, kan ook best eens goed nadenken over cohousing. Dat zou namelijk wel eens de sleutel kunnen zijn tot gelukkig wonen. Voor singles kan het eenzaam zijn om alleen te wonen. Als je een woning deelt, heb je gezelschap zonder je vrijheid te moeten opgeven. Ook architect Benny Govaert vindt dat er anders moet gebouwd worden. ‘Een architecturale structuur moet moduleerbaar zijn, aanpasbaar aan nieuwe generaties bewoners. Een huis bouwen voor één specifiek gezin is onzinnig, nieuwe bouwprojecten moeten meegroeiwoningen worden’, aldus Govaert.

Renske De Maesschalck