Als we Instagram moeten geloven, is het hebben van een eigen moestuin(tje) nog nooit zo hip, al was het maar een minituin op je balkon. Maar hoe begin je eraan? Moestuinheld Angelo Dorny geeft tips & tricks voor een geslaagde oogst.

_DSC3029.JPG(2)

1. Moestuinplan for the win

Op goed geluk wat zaadjes in de grond steken, is – helaas – niet de juiste manier om een moestuin aan te leggen. Wil je deze zomer nog genieten van groentjes uit de eigen tuin, begin dan met een moestuinplan op te stellen. Let wel, moestuinieren is geen exacte wetenschap, maar met een goed plan kan je ziekten en schimmels wel te slim af zijn. Het is ook belangrijk dat je de juiste locatie bepaalt. Een moestuintje heeft op z’n minst vier uur zonlicht per dag nodig.

2. De regel van zes

Verdeel je moestuin in zes verschillende vakken, met de bedoeling om elk gewas elk jaar een andere plaats te geven. Die teeltrotatie is belangrijk om ziektes of bodemmoeheid te vermijden. Hoewel het seizoen nu al is gestart, is het zeker nog niet te laat om te planten. Radijsjes, erwtjes, tuinbonen, spinazie, sla, … het kan zeker nog allemaal.

3. Klein maar fijn

Veel mensen willen meteen groots uitpakken, maar dan loopt het meestal fout. Begin klein én met de gemakkelijkste gewassen: radijzen, courgettes, sla, … zijn ideale starters omdat ze weinig te maken krijgen met ziekten en omdat je na enkele weken al resultaat ziet. Heb je meer ervaring, kan je je wagen aan tomaten of paprika’s.

4. Weet wat je zaait

Vooraleer je de moestuin aanlegt, moet je weten wat je wanneer kan zaaien. Op mijn website staat daarom een handige moestuinkalender.

5. Gieter of verstuiver?

Hoe vaak geef ik water aan mijn moestuin? Daar bestaat geen regel voor. Je moet wat op gevoel werken. Is de grond droog, dan moet je water geven. In potjes en bakjes doe je dat met een verstuiver. Met een gieter zou je alle zaadjes wegspoelen. In volle grond buiten mag je wel een gieter gebruiken, maar een met een fijne broeskop.

6. Mmm … framboosjes!

Normaal plant je frambozen en aardbeien in augustus, om dan het jaar erna in de zomer te kunnen oogsten. Maar tegenwoordig kan je in heel wat tuincentra al plantgoed kopen dat een winter heeft doorstaan, waardoor je dus zelf sneller resultaat zult zien. Als je nu nog de framboosjes of aardbeien plant, zal je er in de zomer en zelfs een stukje in het najaar nog van kunnen smullen. Hop, aan de slag!

Meer tips: www.angelodorny.be

Tekst: Nikita Vindevogel