Cultuur, natuur, geschiedenis en gastronomie, … Tongeren heeft het allemaal!

Als eerste stad van het land heeft Tongeren met het Gallo-Romeins Museum, het Teseum en het Begijnhof heel wat culturele troeven in huis. Tel daarbij het natuurreservaat De Kevie en De Motten – met doorstroming van de Jeker – en je weet dat Tongeren de perfecte plaats is voor een uitstap. Onze mustsees en mustdo’s.

Zoek de schat van Ambiorix

Zoek je mee naar de schat van Ambiorix? Wapen je met een tablet of smartphone en trek op tocht door de Tongerse binnenstad. Spanning verzekerd! Slaag je erin om de opdrachten goed op te lossen en vind je de schat? Dan ligt er een cool gadget voor je klaar. Voor iedereen vanaf 10 jaar. Download ‘De schat van Ambiorix’ via de Ojoo-applicatie. Je vindt de gratis app in de iTunes App Store of via de Google Play Store.

 

 

Culinair- en winkelplezier

Niks heerlijkers dan struinen langs de winkels en leuke shopontdekkingen te doen, toch!? Dan zit je hiervoor alleszins goed in Tongeren! Met een mooi en gevarieerd aanbod vindt elkeen hier ongetwijfeld zijn gading. Tussendoor even verpozen of je dag afsluiten met iets lekkers? Ook hier heeft de stad van Ambiorix voor elk wat wils: van culinaire hoogvliegers over gezellige bistro’s tot leuke cafeetjes. In Tongeren wordt genieten met een hoofdletter geschreven!

Cynthia Reekmans leidt ons alvast even rond bij haar favoriete adresjes:

Tongeren, de oudste stad van België, is zeker een uitstap waard met zijn overvloed aan historische schatten, gezellige…

Geplaatst door Steps Magazine op Maandag 29 juni 2020

Leuke wandelingen

Wist je dat je leuke wandelingen kunt maken vertrekkend vanuit alle Tongerse dorpen? Hoe? Met de wandel-in-je-buurt-app. Op het Tongerse grondgebied zijn er namelijk liefst 30 bewegwijzerde wandelingen. Op amper 5 minuutjes van het centrum wandel je natuurreservaat en groene long De Kevie in. Doorheen het park lopen vier bewegwijzerde wandelingen. Daarnaast is er met Beukenberg een tweede natuurgebied. Niet voor niets wordt Haspengouw het Toscane van het noorden genoemd.

Expo Dacia Felix

Sinds eind mei verwelkomt het Gallo-Romeins Museum opnieuw bezoekers. Je kan er comfortabel en veilig genieten van zowel de permanente expositie ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’ als van de tijdelijke tentoonstelling ‘Dacia Felix’. Die laatste expo kreeg een vervolg tot 2 augustus. Normaal liep deze eind april af. De goud- en zilverschatten van Daciërs en Geten – fascinerende volkeren uit het oude Roemenië – staan er dus nog te blinken. Daarna moeten ze onherroepelijk terug naar hun thuisland.

Meer ontdekken over het rijke verleden van Tongeren, kun je ook in het Teseum. Je stapt er in het prachtige verhaal van de religieuze kunstschat en je ontdekt er de geheimen van de archeologische ondergrond. BezoekenExpo Dacia Felix

Huis Theelen

Naast gevestigde waarden als het Gallo-Romeins Museum, het Teseum en het Begijnhofmuseum Beghina heeft Tongeren sinds vorig jaar met Huis Theelen een nieuwe culturele hotspot. Begin 20ste eeuw stichtte Tongenaar Nicolaas Theelen er de voorloper van Het Belang van Limburg. Nu kan je in dit (klein) museum de geschiedenis van de Limburgse krant ontdekken. En er komt nog meer. Over twee jaar wordt de toren van de 64 meter hoge Basiliek toegankelijk voor het grote publiek. Een uitkijkpunt om U tegen te zeggen.

Meer weten: www.toerismetongeren.be

Bereikbaarheid: Zowel met het openbaar vervoer als met de wagen makkelijk bereikbaar. Voldoende parkeergelegenheid met gratis parkings op De Motten en aan De Velinx. Op wandelafstand van het centrum.

(Tekst: Michael Meers / Foto: Toerisme Tongeren / Visit Limburg)