Zomerse tonijninspiratie

81

13 JUNI 2014 | Ook altijd op zoek naar inspiratie om wat variatie te kunnen brengen in jouw maaltijden? Probeer dan eens een gerechtje met tonijn. Warm of koud bereid, met tonijn kan je heel wat culinaire kanten op!

Alexandre Bibaut / Les2b sprl+32 496 81 92 80e-mail: alexandre@les2b.be

Foto’s: A. Bibaut

Tonijn is niet alleen lekker, het is ook een vis die vele gezondheidsvoordelen biedt: hij is rijk aan omega-3 vetzuren met lange keten (EPA en DHA),  die een rol spelen in de ontwikkeling van onze hersenen en het behoud van de cardiovasculaire gezondheid. Tonijn bevat ook de vitamines B12 en D en vormt een prima bron van selenium en jodium. Kortom redenen genoeg om tonijn af en toe op het menu te zetten. Geen verse tonijn beschikbaar? Een prima alternatief is tonijn uit blik. Omdat hij afgeschermd is van licht en lucht behoudt de vis al zijn voornaamste voedingskwaliteiten en hij is onmiddelijk gebruiksklaar. Handig!

Alexandre Bibaut / Les2b sprl+32 496 81 92 80e-mail: alexandre@les2b.be

Een van de bekendste tonijn-in-blik producenten is Rio Mare, dat gecertificeerde duurzame tonijn in blik met MSC-ecolabel aanbiedt.  Zij vroegen aan Carlo de Pascale en Steve Blockhuys van Mmmmh! om enkele klassieke gerechten in een tonijnjasje te steken. Een klassieke tomaat-garnaal verandert zo bijvoorbeeld in een tomaat-tonijnsalade. Een heerlijk alternatief tijdens de zomer net als de rucolasalade  met tonijn, geroosterde pijnboompitten, gekonfijte tomaat, crostini met olijfolie en huisgemaaktetapenade. Dit gerechtje klaarmaken, doe je zo:

Ingrediënten (4 personen):
2 sneden zuurdesembrood – 300g Rio Mare tonijn in olijfolie Extra Vergine – 1 bosje rucola – Olijfolie – Zout- Peper – Fleur de sel – 50g pijnboompitten – 200g kerstomaten (of een bokaal gekonfijte tomaat Saclà) – 40g suiker
Tapenade : 150 g zwarte olijven – 1 teentje knoflook – 10 kappertjes – 1 takje tijm- Zwarte peper uit de molen – Olijfolie

Zo maak je het:
-Snijd het zuurdesembrood in sneetjes van een centimeter, vervolgens in rechthoekjes zonder korst. Bestrijk het brood met olijfolie met een borsteltje en bak tien minuten in de op180°C voorverwarmde oven.
-Snijd de kerstomaatjes doormidden en leg ze met de snijkant naar boven op een bakplaat. Bestrooi licht met zout, peper en suiker. Bak gedurende twee uur in de oven op 120°C.
-Giet het sap van de olijven af. Ontpit de olijven. Pluk de tijm. Laat de kappertjes uitlekken. Mix de olijven, de kappertjes en de tijm en voeg ondertussen wat olijfolie toe aan het geheel en dit tot wanneer men een roomachtige consistentie bekomt. Kruid af met peper en corrigeer indien nodig de smaak.
-Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en bruin ze zachtjes.
-Plaats een quenelle van tapenade op de crostini.
-Schik de rucola en tonijn op de borden, samen met de gekonfijte tomaat en de pijnboompitten. Voeg een beetje zeezout en een scheutje olijfolie toe. Leg er de crostini bij.

Smakelijk!

 

Isabel Deraedt