Tournée générale!

47

12 JULI 2013 | Het is vakantie en je verveelt je? Dat lossen wij wel even op! Tijdens de zomervakantie geven we elke vrijdag vijf tips om je vrije tijd mee te vullen. Vandaag kozen we de vijf must visit brouwerijen. Tournée générale!

de-dolle-brouwersDe dolle brouwerij genaamd De Dolle Brouwers. Hier stijgt je humeur!

1. De dolle brouwers

Waar? Roeselarestraat 12B in Esen (Diksmuide).
Wat? Van alle uithoeken van de wereld komen ze dit gezellig brouwerijtje bezoeken. Hier worden kleppers gebrouwen met welklinkende namen als Arabier, Boskeun en Dulle Teve.
Op bezoek? Groepen kunnen de brouwerij bezoeken op afspraak. Individuele bezoekers zijn welkom op zondagnamiddag om 15 uur. Het geleide bezoek duurt één uur, zonder het proeven in de bar.  Opgepast: Het humeur van de meeste bezoekers stijgt serieus na het brouwerijbezoek.
Zeker proeven! Oerbier, het paradepaardje van De Dolle Brouwers. Volgens de makers nat én straf. Alcoholpercentage? De volle 9%!
Ook leuk! De Oerbar heeft een gezellig terras waar je tussen de koeien kunt genieten van je het natte en straffe gerstenat.
Meer info: www.dedollebrouwers.be

2. Brouwerij Het Anker

Waar? Guido Gezellelaan 49 in Mechelen.
Wat? Eén van de oudste brouwerijen van het land. Bekend voor haar verschillende Gouden Carolus bieren. De bekendste is ongetwijfeld de Gouden Carolus Classic. Dit speciaalbier won in 2012 opnieuw de gouden medaille op de World Beer Awards, als één van de 7 beste bieren ter wereld.
Op bezoek? Je kan deze brouwerij zowel in groep als individueel geleid bezoeken. Met enkele degustaties uiteraard!
Zeker proeven!  Het Mechels stadsbiertje Maneblusser: een blond speciaalbier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6%.
Ook leuk! Vanaf eind 2013 proef je… de Gouden Carolus Single Malt, een échte, Belgische whisky.
Meer info: www.hetanker.be

3. Brouwerij De Dool / Kasteelbrouwerij Ter Dolen

Waar? Eikendreef 21 in Houthalen-Helchteren.
Wat? Deze Limburgse brouwerij brouwt volgens de nieuwste technieken haar fluweelzachte bieren Ter Dolen. De patron himself proeft er dagelijks zijn eigen bieren om optimale producten te kunnen aanbieden.
Op bezoek? Elke zaterdag en zondag zijn er rondleidingen in de kasteelbrouwerij, waar je op ludieke wijze wordt ingewijd in de geheimen van het brouwen en in de geschiedenis van het kasteel De Dool.
Zeker proeven! Ter Dolen Trippel: een heerlijk koperblond bier met een alcoholpercentage van 8,1%
Ook leuk! In de voorgebouwen van het 16de eeuws kasteel is een gezellig proef- en praatcafé met prachtige orangerie ondergebracht met op zomerse dagen een romantisch terras. Daarnaast kan je er ook de Ter Dolen wandelroute doen in volle natuur.
Meer info: www.terdolen.be

4. Brouwerij Rodenbach

Waar? Spanjestraat 133-144 in Roeselare.
Wat? Een vat vol historie! (Leterlijk en figuurlijk.) De roodbruine bieren van de West-Vlaamse brouwerij worden gerijpt op reuze eikenhouten vaten en dat zorgt voor een speciale en unieke smaak.
Op bezoek? Tijdens een twee uur durend bezoek met film, rondleiding, degustatie van een Rodenbach en een Rodenbach Grand Cru, leer je wat deze bieren zo uniek maakt.
Zeker proeven! Redbach, een mengeling van klassieke Rodenbach met licht gezoet kriekensap.
Ook leuk! In het interactieve museum komt je te weten waarom de familie Rodenbach evenveel faam geniet als het bier dat haar naam draagt.
Meer info: www.rodenbach.be

5. De brouwerij van Achouffe

Waar? Rue du Village 32 in 6666 Wibrin – Achouffe.
Wat? Deze brouwerij, gelegen in het hartje van de groene Ardennen, werd opgericht in 1982 en is gespecialiseerd in het brouwen van speciale hoge kwaliteitsbieren. De bieren zijn herkenbaar aan de sympathieke kabouter die de etiketten siert.
Op bezoek? Een brouwerijbezoek in Brasserie d’Achouffe is de perfecte gelegenheid om je bierkennis uit te breiden. Tijdens een bezoekje met een gids ontdek je er alles over de geschiedenis van de Chouffebieren en neem je een kijkje binnen de muren van de brouwerij. Je leert er wat Chouffe zo speciaal maakt en hoe je een Chouffe correct uitschenkt.
Zeker proeven! Mc CHOUFFE, een bruin, niet gefilterd bier dat zowel in de fles als in het vat hergist. Het heeft een fruitig boeket met een licht bittere bijsmaak.
Ook leuk! In de Chouffe-shop vind je een hele resem mooi glaswerk, textiel en alle bieren van brouwerij Achouffe.
Meer info: www.achouffe.be