Nog maar enkele weken scheiden ons van de kerstmarkten. Londen en Parijs zullen zoals elk jaar overrompeld worden, maar er zijn ook andere, minder bekende steden die fantastische kerstevenementen organiseren.

Düsseldorf, Reims, Straatsburg, Den Haag en Avignon zijn zo’n steden die gemakkelijk bereikbaar zijn met de trein en je een onvergetelijke citytrip garanderen waarbij Kerst in het middelpunt staat.

Düsseldorf: kerst in een sprookjeswereld

De Düsseldorfer Weihnachtmarkt is al vanaf 23 november geopend. Op niet meer dan zeven plaatsen in de oude binnenstad kan je de kerstsfeer opsnuiven. Begin met een ritje op het grote reuzenrad en je bent meteen in de sfeer van een sprookjeswereld, klaar voor een ontdekkingstocht langs mooie thematische kerstwerelden.

Düsseldorf, hoofdstad van Noordrijn-Westfalen, is een walhalla voor shop-a-holics. Ook liefhebbers van architectuur en kunst komen aan hun trekken. Bezoek de moderne creaties in het omgebouwde havengebied en de kunstmusea met tientallen werken van grote Europese schilders.

Een dagtripje naar de kerstmarkt in Düsseldorf is makkelijk met de trein; je kan deze om 7u28 nemen, dan ben je om 9u40 in het centrum van Düsseldorf. En om 18u17 kan je terug de rechtstreekse verbinding naar Brussel-Zuid nemen. Blijf je liever nog wat langer? Dan is de trein ook de beste optie want er zijn per dag maar liefst 9 rechtstreekse verbindingen tussen Brussel en Düsseldorf.

Reims: 150 kerstchalets

De Marché de Noël van Reims is super gezellig. In het kerstdorp rond de beroemde kathedraal staan 150 chalets waar je kerstattributen kan kopen en regionale specialiteiten proeven. De kerstactiviteiten zijn op maat van het ganse gezin met onder meer een levende kerstkribbe en een gezellige ijspiste.

(c) Carmen Moya

(c) Carmen Moya

Reims is niet zo ver weg en dus ideaal voor een dag- of weekenduitstap. Op het programma staat een wandeling door de oude stad met uiteraard een bezoek aan de machtige kathedraal. Reims is ook een bestemming voor lekkerbekken. Bezoek een champagnehuis en koop koekjes van Fossier, een origineel kerstcadeau.

Een dagtripje naar Reims met de trein? Dan vertrek je bijvoorbeeld om 7u17 vanuit Brussel en ben je om 9u30 in Reims. Terugkeren kan al om 16u28 en dan ben je terug in Brussel om 18u41.

Straatsburg: majestueuze kerstboom

Beleef de magie op de ”Marché de Noël de Strasbourg”, van 24 november tot 24 december. Groot en klein, jong en oud, iedereen wordt betoverd door de kerstsfeer rond de majestueuze kerstboom op Place Kléber. De binnenstad van Strasbourg is met kerst nog aantrekkelijker en niets is leuker dan te slenteren langs de stalletjes waar je de producten van de Alsace kan proeven en kopen.

Straatsburg, hoofdstad van Europa, is een jonge, dynamische stad, een topbestemming die bruist van musea, theater, opera, concertzalen en festivals.

De trein nemen naar Straatsburg vanuit Brussel is zeer gemakkelijk. Er rijden per dag 2 treinen rechtstreeks tussen deze twee steden.

Avignon: kerst in de Provence

Vanaf 5 december beleef je op het plein en in de straten rond het beroemde Palais des Papes en de Pont Saint-Bénezet de Provençaalse kerstsfeer. Proef de ‘produits du terroir’ en maak kennis met de kersttradities van de regio via allerlei evenementen: parades, concerten en een kribbe met 600 figuren midden in een landschap van de Provence. Er is een kinderdorp met klimmuren, maquillageateliers en op de Place des Carmes een woud van kerstbomen.

Avignon is rijk aan bezienswaardigheden die je ook ’s winters kan bezoeken bij aangenaam zachte temperaturen. Vergezeld van een glaasje Côte du Rhône wijn wordt het nog mooier.

Er zijn 3 rechtstreekse treinen per dag vanuit Brussel en in amper 4u34 ben je in het zuiden van Frankrijk.

Den Haag: de historische binnenstad vol sfeer

De Royal Christmas Fair in Den Haag (15-24 december) is één van de grootste en leukste kerstmarkten van Nederland met twinkelende lichtjes, kerstliedjes, honderd kerstkraampjes, winterse lekkernijen en gratis optredens. Het decor is de schitterende historische binnenstad.

Den Haag is een wandel- en fietsstad met topmusea (Mauritshuis, Gemeentemuseum, Mestdag Collection). De stranden van Scheveningen liggen op een steenworp en met de kinderen kan je miniatuurstad Madurodam bezoeken.

Den Haag is super gemakkelijk bereikbaar vanuit Brussel. Er rijden maar liefst 15 rechtstreekse treinen per dag.

www.b-europe.com