Trendy kleuren voor jouw interieur

162

26 NOVEMBER 2013 | Het einde van het jaar is in zicht; dat betekent een overdaad aan jaaroverzichten, lijstjes en trendrapporten. Hier is alvast onze eerste trendanalyse: dit worden dé kleuren voor jouw interieur.

imsis574-027

Volgens de Sigma Trend Forecast zullen we de komende jaren vooral kleuren zien die optimisme en herbronning uitstralen. “Mensen zijn toe aan het positieve en hebben ruimte nodig om tot zichzelf te komen. Dat zie je terug in de materialen, ontwerpen en kleuren”, zegt Fabienne Bruyninckx, kleurontwerper voor Sigma Coatings.

Volgens de kleurexperts van Sigma Coatings, die de trends op het gebied van productdesign, architectuur, automotive en interieur hebben geanalyseerd, zijn er vijf duidelijk tendensen terug te vinden.

Vrolijke kleuren

De eerste drie trends zijn gerelateerd aan optimisme en levenslust. Ten eerste is er de trend van vrolijke, positieve en expressieve kleuren zoals intens rood, blauw, oranje en geel. “Verder zien we ook het expressieve element terugkeren in het gebruik van kunst, dynamische objecten en het combineren van verschillende meubelstijlen”, aldus Fabienne.

Ten tweede zijn mensen ook op zoek naar geestelijke vernieuwing en een betere levenskwaliteit. “Mensen willen woningen met licht en ruimte om tot rust te komen en samen te zijn met vrienden en familie. Nieuwe materialen en verrassende kleuren geven hierbij weer energie. Denk aan zachte pastels, zowel helder als vergrijsd, maar ook aan koele en warme tinten met meer verzadiging en helderheid”, klinkt het bij Sigma Coatings.

Een derde trend gerelateerd aan de drukke consumptiemaatschappij van vandaag, is het combineren van klassieke waarden met vernieuwing en modernisering. “Nostalgische en authentieke materialen zoals fluweel en barokke, sierlijke vormen gaan hand in hand met gedurfde kleurencombinaties.”

Respect voor de natuur

Ten slotte zijn er nog twee trends die te maken hebben met rust en respect voor de natuur. Vooral kwaliteit en bescheiden luxe zullen van groot belang zijn het komende jaar. “We zien dan vooral leefruimtes met een geordende structuur, evenwichtige architecturale vormen en kleurbalans om tot rust te komen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van kwalitatieve materialen met een ingetogen karakter, vaak met een matte uitstraling.”

Maar ook respect voor de natuur en back to basics horen daarbij. “Deze trend laat zien dat zintuiglijke waardes zoals gevoel, geur, smaak en klank belangrijk voor ons zijn”, verklaart Bruyninckx. “Dit vertaalt zich in ruwe materialen en texturen, en organische vormen die aanvoelen alsof ze zo van buiten komen.” Het kleurpalet bestaat uit aardetinten met sterke contrasten zoals zeer zachte en zeer donkere vergrijsde bruintinten, mosgroen, terra en oker.

Renske De Maesschalck