De beroemdste muis ter wereld – Mickey Mouse – is 90 jaar, en dat wordt gevierd door gerenommeerde straatartiesten in Brussel.

“Het was belangrijk voor ons om onze geliefde Mickey Mouse met alle Belgen te vieren door de afgelopen 9 decennia in onze hoofdstad Brussel in de kijker te zetten met diverse activiteiten en festiviteiten. Mickey heeft altijd al kunstenaars met verschillende achtergronden zoals kunst, mode en design geïnspireerd en we zijn blij dat we voor deze bijzondere verjaardag met lokale en internationale kunstenaars kunnen samenwerken”, verklaart Aurore Devos, Senior Franchise Manager bij The Walt Disney Company.

Tijdens de maand november wordt Mickey Mouse gevierd met een street art parcours in de Sint-Katelijnewijk en verschillende kunstinternventies in de metrostations Rogier en De Brouckère van de MIVB. Brusselaars en bezoekers zullen Mickey kunnen ontdekken aan de hand van de visie van verschillende bekende street artists zoals OakOak, Joachim, Oli-B, IDEM, David Martin, Les Louves en animatiekunstenaar Jean Forest.

Wie door Brussel wil reizen in Mickey-stijl kan tramlijn 92 (Fort-Jaco) nemen, die dagelijks een Mickey-tram ter beschikking zal stellen. Reizigers kunnen ook negen verschillende Mickey Mobib-reiskaarten verzamelen.

Ondergronds

Metrostation De Brouckère
Om de 90ste verjaardag van Mickey te vieren, heeft straatartiest IDEM zich – in samenwerking met animatiekunstenaar Jean Forest – een levende muurschildering voorgesteld die de Europese hoofdstad voorstelt in een “Mickey factory”-versie. Dankzij de techniek van projection mapping komt de Brusselse Mickey Factory muurschildering tot leven en biedt ze een kleurrijk en dynamisch universum. Het kunstwerk is niet alleen geweldig om naar te kijken, het is ook nuttig omdat het in real time de wachttijd voor de metro’s die door het metrostation De Brouckère rijden (tot 17/11) integreert.

Digitale kunst
De viering neemt het hele digitale schermennetwerk van het MIVB/STIB over, waar de digitale kunstenaar David Martin Mickey zal laten dansen en springen van vreugde. Hij heeft vier unieke Mickey-dansers geanimeerd wiens enige missie en ambitie is mensen te doen glimlachen. Want deze verjaardag is vooral een feest! (t.e.m. 17 november)

Bovengronds

Dansaertwijk


Niet alleen ondergronds maar ook bovengronds wordt Mickey Mouse gevierd door bekende straatartiesten. In de trendy Dansaertwijk in het centrum van Brussel heeft curator Bjørn Van Poucke van The Crystal Ship, het wereldberoemde straatkunstfestival in Oostende, de Franse straatkunstenaar OakOak en de Belgische referentie Joachim de opdracht gegeven om verschillende gebouwen te Mickeyficeren zoals de iconische boetiek Maison Margiela aan de Vlaamse Steenweg, het enorm populaire Brussels Beer Project in de Dansaertstraat of zelfs de garagedeur van een oud Grieks restaurant aan de Baksteenkaai. (t.e.m. 30 november)

In alle MIVB/STIB-stations en in verschillende bars & restaurants is een kaart met het street art parcours beschikbaar. Op de website www.mickey90.mivb.be kan iedereen meedoen om een weekend te winnen in Disneyland Parijs waar een exclusieve 90ste Mickey Mouse Party wordt georganiseerd. Op site vind je ook alle praktische informatie over de #Mickey90 initiatieven in Brussel.