Het mos van het terras schrobben, de haag snoeien … met de zomer in aantocht start de lenteschoonmaak van tuin en terras. Want op een mooie zomerse dag willen we al eens genieten in eigen tuin. Maar welke tafels en stoelen plaatsen we best in onze tuin? Wat zijn de trends en waarmee moeten we rekening houden? Wij legden ons oor te luisteren bij designmeubelontwerper John Ghekiere.

Wat zijn de trends op vlak van buitenmeubels?

Er zijn verschillende trends. Qua kleuren zien we dit jaar minder wit maar wel opvallend veel zwart. Op het vlak van materiaal zijn draadstructuren erg populair. De draadstructuren zien we in tafels en stoelen waarvan de frames uit gelakte roestvrijstalen draden zijn opgebouwd. Het oogt zeer elegant, de aanblik is luchtig en het zitgevoel is bovendien erg comfortabel.

Waarop moeten we letten als we buitenmeubels kopen?

Je moet vooral rekening houden met de onderhoudsvriendelijkheid van de stoffen, tafelbladen en frames. Wil je een hoog gebruiksgemak, kies dan voor een keramieken tafelblad, water- en uv-bestendige stoffen en frames uit aluminium of gelakt roestvrij staal.

Jij houdt niet van de tweedeling binnen- en buitenmeubelen. Waarom niet?

De tweedeling laten varen, levert heel wat interessante voordelen op. Met een meubel dat zowel binnen als buiten inzetbaar is, bespaar je plaats en geld. Het meubel is multifunctioneel en het onderhoudsgemak groot. En je hoeft maar naar een enkele winkel voor al je meubels. Zo heb je hetzelfde meubelmerk op je terras als in je woonkamer.

Wat maakt een meubel geschikt voor zowel indoor- als outdoorgebruik?

Het design van het meubel oogt indoor, het gebruik van superieure grondstoffen maakt het meubel voor outdoorgebruik geschikt. Daarnaast is het modulaire gegeven van groot belang. Denk aan stoelen die met behulp van kussens in een wip kunnen worden omgetoverd. Zitkussens in velours of leder zijn ideaal voor binnen, wasbare stoffen als nautic linen (polypropyleen) zijn geschikt voor buitengebruik. Die combinatie van factoren maakt het meubel multi-inzetbaar.

(tekst: Laura Claessens, foto’s: Joli))