Mooi, zo’n boeketje tulpen. Maar hoe blijven je bloemen zo lang mogelijk mooi? Volgende 9 tips zorgen ervoor dat je tulpen hun knappe kopje niet voortijdig laten hangen.

1. Koop ze ‘gesloten’

Tulpen groeien snel; koop ze daarom in ‘gesloten’ stadium, je zal merken dat ze al een dag later open staan.

2. Kies voor een vaas die groot genoeg is

Tulpen kunnen in een vaas makkelijk nog enkele centimeters groeien; zorg daarom voor een vaas die groot genoeg is en waarin de tulpen niet op elkaar gepropt zitten. Hou met die extra groei ook rekening tijdens het schikken van je boeketje.

3. Ververs regelmatig

Tulpen houden van water; vul daarom regelmatig bij. Kraantjeswater op kamertemperatuur is het beste.

4. Bijknippen

Snij de steeltjes regelmatig (om de twee dagen) wat bij, zo zullen de tulpen langer fris blijven.

5. Hou ze uit de zon

Tulpen houden van zon maar je zet ze toch best niet in direct zonlicht anders bloeien ze vlugger uit.

6. Uit de buurt van fruit

Zet je tulpen niet in de buurt van fruit; tijdens het rijpingsproces van fruit komen stoffen vrij waar tulpen niet van houden.

7. Geef ze een prikje

Tulpen hangen altijd een beetje en dat kan geen kwaad. Maar om te voorkomen dat ze echt fel gaan doorgangen, kan je met een speld ongeveer 1 centimeter onder de bloemknop een gaatje door de stengel prikken.

8. Wikkel ze in krantenpapier

Ben je vergeten te prikken en worden de tulpen wat slap? Geef ze alsnog een prikje, wikkel ze stevig in krantenpapier en zet ze zo een nachtje in het water. Tegen de ochtend zullen de tulpen opnieuw wat steviger zijn.

9. De tip van oma

Vaak wordt gezegd dat je een paar muntjes in de vaas moet leggen om zo de bloei van tulpen langer te behouden. Dit is echter wetenschappelijk niet bewezen (maar het kan natuurlijk geen kwaad om het toch eens te proberen).