Vlees, vis of groenten in eigen schil, op de assen of in de vlammen, het is een avontuurlijke manier van koken. Verras je gasten en ga deze winter aan de slag op een rokerig houtvuur. Pure smaken, authentieke gezelligheid en de geur van vuur. Nick Van Hoof en Kevin Kegeleers, winnaars van Grillmasters, helpen je op weg.

Langoustines in papier

Dit heb je nodig

 • witte wijn
 • een paar handenvol zeesla en zeevenkel
 • 4 langoustines
 • peper
 • ongezouten hoeveboter
 • En verder: krantenpapier

Zo maak je het

Maak de krant nat met witte wijn. Zorg dat het papier echt door- en doornat is, dit om het stoomproces op gang te brengen. Maak vier stapeltjes van twee krantenpagina’s op elkaar en bedek het midden van iedere stapel met zeesla en zeevenkel. Laat de langoustines heel, met pootjes en schaal. Kruid ze met peper. Zout is niet nodig, de zeesla en zeevenkel zijn al zilt genoeg. Leg een langoustine op het groene hoopje midden op de krantenpagina en bedek met nog meer zeesla en zeevenkel. Vouw de krant rondom dicht tot een gesloten pakje. Maak zo vier pakjes. Houd een beetje zeesla en -venkel over voor de afwerking. Doe er nog een scheut wijn over zodat ze zeker niet direct ontbranden. Leg de krantenpakjes direct in de gloeiende kolen of op de gloed van een open vuur. Draai ze na een tiental minuten om en laat nog vijf minuutjes liggen. De krant is nu zwartgeblakerd. Probeer de meeste verbrande stukken achter te laten bij het vuur. Leg de pakjes op een bord of plank en breng ze zo aan de tafel. Het ziet er misschien wat vreemd uit, maar je gasten zullen versteld staan.

Zwarte butternut

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

 • 1 butternut
 • 100 gram zachte geitenkaas
 • 100 gram roquefort
 • bladpeterselie
 • zwarte peper

Zo maak je het

Maak een vuur en laat een plaatsje open voor de butternut waar langs alle kanten vuur komt. Zet hem rechtop en draai hem af en toe. Zorg dat hij rondom goed zwart wordt. De butternut is klaar als de schil een beetje meegeeft als je erop drukt. Een tijd is niet echt te geven; het hangt af van de grootte van het vuur en van de butternut zelf. Haal de butternut uit het vuur, halveer hem van boven naar beneden en snij langs de randen van het snijvlak het zwart weg. Je kunt zelf kiezen of je de pitten laat zitten of verwijdert. Snij het vruchtvlees op een aantal plaatsen in en smeer of brokkel er op de ene helft de geitenkaas over en op de andere helft de roquefort. Werk af met gehakte bladpeterselie en kruid met enkele draaien van de pepermolen. Lepel de butternut uit.

Nick en Kevin, de winnaars van VIER-programma Grillmasters, delen in hun stook- en kookboek praktische tips, persoonlijke ervaringen en heerlijk toegankelijke recepten waarmee je overal aan de slag gaat: op een barbecue op het balkon, een open vuur in de tuin of in een put in het bos. Ga de avontuurlijke toer op en verras je gasten met bijzondere combinaties en heerlijke smaken.

Zout op het vuur, Nick Van Hoof en Kevin Kegeleers (Manteau, 19,99 euro)