Geweldige stranden, zuiderse temperaturen, een heerlijke keuken, prachtige steden… de Costa Blanca heeft het allemaal. Elk jaar kopen heel wat Belgen er een eigen stek onder de zon. Op tien jaar tijd is hun aantal met maar liefst een viervoud gestegen. Droom jij ook over een tweede verblijf? Kies dan voor de witte kustlijn van de Spaanse provincie Alicante. En wel om deze 8 redenen.

1. Makkelijk bereikbaar

Met het vliegtuig reis je in een handomdraai naar de Costa Blanca. Wekelijks zijn er meer dan 30 vluchten vanuit België naar Alicante. Zowel TUI fly als Ryanair en Vueling bieden heel het jaar door rechtstreekse vluchten. Wie via Nederland reist, kan terecht in de luchthavens van Maastricht en Eindhoven. Vertrek je toch liever met de auto? Ook dan is het traject België-Costa Blanca best haalbaar.

2. Altijd mooi weer

Eenmaal aangekomen, spreid je meteen je handdoek uit want de Spaanse zon laat het bijna nooit afweten. Met maar liefst 2.700 uren zonneschijn per jaar staat Alicante helemaal bovenaan de Europese ranglijsten. Ook in de winter heerst er een aangenaam klimaat. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur schommelt rond een aangename 18°C.

3. Uitzonderlijke natuur

De kustlijn van de Costa Blanca is meer dan 240 kilometer lang en herbergt enkele van Europa’s beste stranden. Je duikt niet enkel in het hemelsblauwe water van het bekende Playa de Levante in Benidorm, ook stranden als Playa de La Fossa in Calpe en Playa La Granadella in Jávea leggen je zalig in de watten.
Naast de stranden bots je op fantastische stukken natuur. Onder andere in Calpe, Dénia en Alcoi presenteren uitgestrekte nationale parken je tal van indrukwekkende uitzichten. In Torrevieja spot je dan weer heel wat kleurrijke vogels die boven de roze zoutmijnen zweven. En voor de kust van Tabarca duik je in een sprookjesachtige onderwaterwereld.

4. Verrukkelijke keuken

Een moot verse vis, knapperige groenten uit het hinterland en een uitstekend glas wijn… zo ziet een gedekte tafel er in Alicante uit. Veel koks toveren er overheerlijke paella op je bord of serveren je een stuk zuiders varkensvlees. Proef je graag van een traditionele mediterraanse keuken met een eigentijdse twist? Schuif dan aan tafel bij een van de vele gastronomische restaurants. Alicante beschikt over maar liefst 11 Michelin-sterren.

5. Grote Belgische gemeenschap

Is je Spaans nog niet bijzonder vloeiend? Geen nood, want de kans is groot dat je gewoon in het Nederlands een praatje slaat. Alicante telt een grote Belgische gemeenschap. Elk jaar kopen heel wat landgenoten er een tweede verblijf. In 2020 waren ze nog goed voor 2.105 aankopen, daarmee winnen de Belgen de zilveren medaille. Enkel de Britten gaan voor. De Belgische kopers nemen alsmaar toe, in 2010 waren ze nog met z’n 495. Op tien jaar tijd verviervoudigde dat aantal.

  1. Betaalbaar vastgoed

Je hoeft geen miljonair te zijn om de trotse eigenaar te worden van een knappe plek onder de Spaanse zon. De gemiddelde verkoopprijzen liggen er een pak lager dan in België. Voor een goeie prijs tik je er dus een kwalitatieve woning of een volledig uitgerust appartement op de kop. In 2020 gaven buitenlandse kopers gemiddeld zo’n € 154.200 uit voor een tweede verblijf aan de Costa Blanca.

7. Stabiele markt

Die aankoop is meteen een erg slimme investering. De vastgoedprijzen aan de Spaanse kust zitten in de lift. In Alicante zien eigenaars de waarde van hun panden elk jaar stijgen. Wil je jouw geld nog meer laten renderen? Dan is verhuren een verstandige keuze. De Costa Blanca is één van Europa’s populairste vakantiebestemmingen. Het hele jaar door ontvangen de witte stranden toeristen en tweede verblijvers van over de hele wereld.

8. Betrouwbare partners

Een woning aankopen in het buitenland lijkt soms niet evident. Gelukkig kan je in Spanje rekenen op betrouwbare partners. De aan- en verkoop van vastgoed verloopt volgens een set wettelijke regels. Zo neem je verplicht een notaris onder de arm. Die onderzoekt alle documenten en controleert ook de identiteit van de verkoper.
Aan de Costa Blanca begeleiden heel wat vastgoedmakelaars je tijdens je zoektocht en je aankoopproces. Via de vereniging Provia kom je in contact met de meest professionele makelaars en bouwpromotoren. Zij tonen je de beste panden en nieuwbouwprojecten in de buurt.