Moet je ook telkens traantjes laten tijdens het snijden van ajuinen? Volgende tips zorgen ervoor dat je voortaan zonder waterlanders kunt kokkerellen, ook als er een ui gesneden moet worden.

Waarom toch die tranen tijdens het snijden van uien? Omdat de uien stoffen vrijgeven waarin onder andere zwavel zit; als deze in contact komen met je oogvocht, gaan je ogen tranen. Weet dat zwavel aangetrokken wordt door vocht en dat je ogen sowieso vochtig zijn: jammer genoeg een perfect match dus. En het slechte nieuws is: hoe meer je huilt, hoe meer de zwavel zal reageren, en hoe meer je nog zal huilen.

Zo stop je met huilen

  1. Leg de ui voor je ze gaat snijden even in de diepvriezer. Door de koude zal er minder zwavel vrijkomen.
  2. Je kunt ook je mes een kwartiertje in de vriezer leggen voor hetzelfde effect. Wel vlug snijden want door de warmte van je handen is dit effect slechts tijdelijk.
  3. Snij je uien onder de dampkap; door de zuigkracht van de dampkap zal het zwavel afgevoerd worden voor het je ogen kan bereiken.
  4. Brand een theelichtje. Voor de gezelligheid én omdat de vlam de zwavel meteen zal opbranden (wie een vuurspektakel verwacht, is eraan voor de moeite: je zal er heus niets van zien).
  5. Maak je snijplankje vochtig en spoel regelmatig je snijmes af. Hierdoor reageert het zwavel eerst op het vocht op het plankje en je mes, in plaats van op je ogen.
  6. Gebruik een scherp mes om uien te snijden. Bij een meer gekarteld mes zullen er meer traan-opwekkende stoffen vrijkomen.
  7. Zet een veiligheidsbril op terwijl je uien snijdt. We weten het, het is écht geen zicht maar huilen zal je niet. Een gewone bril of zonnebril helpen helaas niet: de zwavelstoffen komen gewoon onder de bril door.
  8. Laat water stomen terwijl je uien snijdt. Of zet bijvoorbeeld de waterkoker op. Handig als je nadien ook een kopje thee wil drinken.
  9. Hou een stukje brood in je mond (tussen je voortanden). Op die manier zal het brood de stoffen die je doen huilen, opvangen en absorberen.
  10. Leg de ui in koud water voor je hem snijdt. Het werkt uitstekend, maar bedenk dat het niet zo handig is om een natte uit te snijden.

Succes!

(foto istock)