Hoe kun je een prachtig panorama van het landschap bekijken? Door één van de vele uitkijktorens te beklimmen die her en der neergepoot staan in Vlaanderen. Niet alleen geven ze je een schitterend zicht over de streek, sommige zijn ook ware architecturale pareltjes. Laat je verbluffen vanuit vogelperspectief!

Stairway to heaven

Een van de meest opvallende uitkijktorens van ons land is ongetwijfeld de oneindige trap in Tielt-Winge. De trap – gemaakt uit roestvrij staal – staat op een van de hoogste heuvels van het Hageland, de Vlooyberg. Het bouwwerk, dat met zijn kleur verwijst naar het ijzerzandsteenerfgoed, maakte furore in de populaire tv-reeks Callboys. Helaas viel de trap enkele jaren geleden ten prooi aan vandalen. Hij werd in zijn glorie hersteld en de inscriptie ‘ik ben niet zoals ik was’ is een subtiele verwijzing naar het verleden.

www.toerismevlaamsbrabant.be

Pallox: een fruitbeeldig kunstwerk

In Hoegaarden kijk je vanop de toren Pallox uit over de bloesemstreek. Deze uitkijktoren van gestapelde cortenstalen appelkisten, haalt een uniek stukje fruittelersgeschiedenis aan. Vroeger stonden arbeiders op een gelijkaardige toren op uitkijk voor controle op zwartwerk. Op de zijkanten staan de namen van fruitsoorten uit de streek.

www.toerismevlaamsbrabant.be

De Stapper in venlandschap

Op de Kalmthoutse heide werd begin dit jaar de toeristische toren De Stapper ingehuldigd. Deze toren van 11 meter hoog biedt de bezoekers een fantastisch uitzicht op het Stappersven, één van de grootste vennen van Vlaanderen. De achthoekige uitkijktoren is opgetrokken in steen en beton, wat een verwijzing is naar het steenbakkersverleden van de regio.

www.natuurpunt.be

Een blik op 100 vijvers

Tussen de Genkse mijntorens en het klaverblad van Lummen strekt zich een enorm natuurgebied uit: de Wijers. Een recent gebouwde uitkijktoren – een modern, houten bouwwerk van 15 meter hoog – verrast je op een uniek zicht. Bij helder weer zou je zelfs meer dan 100 vijvers moeten zien.

www.dewijers.be

De groene duinen Lommelse Sahara

In het noorden van Limburg ligt de Lommelse Sahara, een groot natuurgebied waar naaldbossen, zandvlakten en waterplassen elkaar afwisselen. Beklim de 30 meter hoge uitkijktoren en geniet van een weids uitzicht over de omgeving. De touwen die rond de toren gedrapeerd zijn, weerspiegelen het lijnenspel van de duinen in de Sahara.

www.bosland.be

Natuurlijke uitkijktorens

Een buitenbeentje, letterlijk en figuurlijk, is CONNECTERRA. Hier geen toren in hout of cortenstaal, maar wel drie natuurlijke uitkijkpunten over een verrassend panorama van ‘bergen en meren’. Deze uitkijkpunten staan in Nationaal Park Hoge Kempen, een gebied dat zich uitstrekt over drie voormalige mijngemeenten.

www.connecterra.be

Op het puntje van de Kemmelberg

De Belvedèretoren, een beschermd monument, is de blikvanger van de Kemmelberg. Toch kun je op de top van de ‘berg’ de omgeving niet zien door het bosrijke landschap. Wanneer je de belvedèretoren betreedt, sta je op 170 meter boven de zeespiegel en krijg je een adembenemende uitzicht dat tot aan Rijsel reikt.

www.toerismewesthoek.be

Warandetoren: polders en de zee

Met zijn lange gebogen sprieten, verwijzend naar het typische helmgras, is de Warandetoren in Middelkerke een opvallende en ranke verschijning. Wie tot boven klimt (20 meter) kan, als een matroos in zijn kraaiennest, naar de horizon turen: Middelkerke en Westende, de uitgestrekte polders en uiteraard de zee. De stalen constructie werd gebouwd bovenop de restanten van de oude watertoren.

www.middelkerke.be

Boven de radar

Ergens plompverloren in het landschap van Doel staat de radartoren, die ervoor zorgt dat er geen schepen kapseizen in de Schelde. Je mag ‘m gerust bestijgen via een wenteltrap. Eenmaal boven kun je de polders, de haven en de Schelde bewonderen.

havenland.be/radartoren

(tekst: Mieke Vercruijsse – beeld: Toerisme Limburg)