Het lijkt erop dat de Belg na een jaar zonder een ontspannende zonvakantie in het buitenland duidelijk zin heeft om op vakantie te gaan. Dit blijkt uit een onderzoek dat in januari is uitgevoerd door Corendon onder haar Belgische klanten. Maar liefst 77% heeft al reisplannen, waarvan 74% bij voorkeur naar het buitenland gaat.

96% van deze groep geeft aan met het vliegtuig op vakantie te gaan en de helft van deze groep heeft zelfs al een vliegvakantie geboekt. 94% van de Belgen wil zich laten vaccineren; voor 1 op de 3 is vakantie zelfs de grootste motivator om zich te laten vaccineren. 44% wil dan ook liefst gevaccineerd zijn alvorens het vliegtuig op te springen. De grote boekingspiek valt te verwachten zodra er versoepelingen aangekondigd worden, aangezien zowat 62% aangeeft de beslissing over de bestemming te laten afhangen van het reisadvies voor een bepaalde bestemming. September is op dit moment de populairste vertrekmaand (23%), gevolgd door juli (18%) en juni (14%).

Reisadvies en geld-terug-garantie van grote invloed op vakantieplannen 

62% van de Belgen laat de beslissing om op vakantie te gaan afhangen van het reisadvies voor de bestemming. Daarnaast is voor bijna 90% van de Belgen een geld-terug-garantie bij annulering de belangrijkste voorwaarde bij het boeken van een vakantie. Volgens Atilay Uslu, oprichter van Corendon, is dat geen verrassende uitslag: “Natuurlijk begrijpen we goed dat voor veel vakantiegangers het reisadvies van de overheid heel belangrijk is voor het moment waarop je een vakantie boekt en de keuze van de bestemming. We hopen dat de Belgische overheid snel in staat zal zijn om de adviezen te wijzigen. Om zonder financiële zorgen te kunnen boeken, hebben we voor onze klanten een geld-terug-garantie, een flexibele omboekgarantie en bieden we klanten voor 20 euro per persoon (per retour) een PCR-test-garantie, mochten overheden tijdens de vakantie een PCR-test eisen.”

Turkije en All Inclusive nu nog populairder

Uit de vroegboekcijfers voor 2021 blijkt dat Turkije voorlopig het meest populair is als vakantiebestemming (48%), gevolgd door Griekenland (25%) en Egypte (9%). Het vakantietype dat het meest populair is onder jong en oud is de All Inclusive vakantie. 87% van de klanten geeft de voorkeur aan all-inclusive, met 16% die aangeeft dat ze omwille van Covid-19 eerder voor een all inclusive kiezen omdat de Covid-19 maatregelen daar goed worden nageleefd (72%).