Want wat denken we eigenlijk écht over 14 februari? Stiekem wel leuk, verplicht commercieel of een totale no go? VakantieVeilingen.be zocht het uit en dook in de Valentijnsgewoonten van de Belg.

In elkaars ogen verdrinken tijdens een etentje, een ballonvaart of gewoon Netflix & chill? Vakantieveilingen.be, het online veilingplatform voor onder andere dagjes weg, hotelovernachtingen, wellness en producten, kreeg van 3207 Belgen een antwoord op de vraag hoe we onze Valentijntjes verrassen en wat we nu echt denken over het feest van de liefde.

Hoe zit het met datinggedrag van de Belg?

Uit het Valentijnsonderzoek van VakantieVeilingen.be blijkt dat de meerderheid van de ondervraagde Belgen momenteel een relatie heeft. Ongeveer de helft van hen zelfs al langer dan 10 jaar!
Belgen lijken wel te houden van wat romantiek, want 40% vindt Valentijn eigenlijk wel leuk. Een kwart vindt het zelfs heerlijk om die dag ongegeneerd klef te doen. Weekendje weg, dagje sauna of een grote bos bloemen: stiekem genieten we er allemaal wel van.
Ook al roepen we vaak wat anders: slechts 1 op de 8 vindt de feestdag puur commercieel gedoe. Sterker nog: de helft van de ondervraagden koopt dit jaar ongetwijfeld een cadeautje voor zijn of haar geliefde.

Zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen?

Ook al luidt het cliché dat mannen Valentijn weleens durven vergeten, toch antwoordden meer mannen dan vrouwen ‘Ja, tuurlijk!’ op de vraag of ze dit jaar een cadeau kopen voor hun partner. Gelukkig maar, want 3 op 5 vrouwen beweert niet boos te zijn wanneer ze geen cadeau krijgen, alleen ‘teleurgesteld’. Een dappere 4% durft toe te geven dat hun partner het absoluut te horen krijgt wanneer ze worden vergeten op Valentijn.

Een Belg die meedoet aan Valentijn, kijkt niet naar een euro meer of minder. Vrouwen spenderen gemiddeld meer dan 50 euro aan Valentijn, 1 op 8 geeft zelfs meer dan 125 euro uit. Mannen tasten nog dieper in hun zakken: 1 op 5 spendeert zelfs meer dan 125 euro. We blijven wel lief voor elkaar: zowel mannen als vrouwen verwachten minder terug dan ze zelf geven.

Zijn Walen spaarzamer op 14 februari dan Vlamingen? Niets is minder waar: 1 op 2 Walen geeft op Valentijn meer dan 75 euro uit, versus 1 op 3 Vlamingen. Een kwart van de Walen geeft op Valentijn zelfs meer dan 125 euro uit, waar dat in Vlaanderen slechts 1 op 6 is.

Schatje en zoetje meest populaire koosnaampjes

Belgen en koosnaampjes, het blijkt een match made in heaven. In Vlaanderen fluisteren we onze partners het liefst Schat(je) en Zoet(je) toe. In Wallonië zijn Mon coeur of Chérie het populairst. We blijken met z’n allen best creatief te zijn in het uitvinden van namen: van bloemkooltje, zwijntje, knolselder of fluffy in Vlaanderen tot ‘ma petit poulet’, ‘mon petit coeur de beurre’ of ‘ma taupe’ in Wallonië – niets is te gek voor de Belg!

Waarmee scoor je het best bij je Valentijntje?

Dat we romantische zieltjes zijn, blijkt ook uit onze cadeaukeuze. De meerderheid van de Belgen geeft dit jaar bloemen, een weekendje weg of een romantisch etentje cadeau. Daarnaast worden we ook graag verrast door onze partner of beleven we graag een intiem moment.

Wil je écht scoren bij je partner? Haal haar/hem dan op met een limousine of een Ferrari. Helemaal romantisch? Sta als prins(es) op het witte paard voor de deur.